Kako ubrzati metabolizam ako imate između 50 i 60 godina: Samo ovo pojedite i smršat ćete kao od šale

Kako ubrzati metabolizam ako imate između 50 i 60 godina: Samo ovo pojedite i smršat ćete kao od šale
Menopauza povećava rizik od pretilosti – evo kako da ubrzate metabolizam ako imate 50 do 60 godina!

Kako starite, vaš metabolizam je u opasnosti od usporavanja, posebno kada žene ulaze u menopauzu. Prema ljekarima, prosječna starost menopauze kod žena je 51 godina. Nivoi estrogena i progesterona su već niski prije menopauze, ali potpuno nestaju nakon 50. godine. To može dovesti do gubitka gustine kostiju, gubitka mišićne mase i debljanja.

Kako ubrzati metabolizam od 50 do 60 godina?

Metabolizam možete pojačati čak i tokom menopauze, ali je važno da ne zanemarite fizičku aktivnost. U ovom uzrastu se preporučuje i trening snage. Iako mislite da bi to moglo dovesti do problema sa zglobovima, istraživanja pokazuju da vježbanje može povećati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, kroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Također možete raditi vježbe poput joge i pilatesa. Važno je ostati aktivan i redovno vježbati jer će to pomoći u održavanju tonusa mišića, povećanju efikasnosti i održavanju pravilnog funkcioniranja metabolizma i probave. Vježbanje, vožnja bicikla, hodanje – sve može donijeti dobre rezultate tokom mršavljenja, posebno ako ste aktivni tokom menopauze, kada se povećava rizik od gojaznosti.

Ako se bavite fizičkom aktivnošću, svom metabolizmu morate osigurati odgovarajuću hranu. Kako bi ubrzali metabolizam, stručnjaci preporučuju unos 100 do 200 grama proteina dnevno. To ne znači da svakodnevno jedete neprobavljivo meso, a hrana životinjskog porijekla će opteretiti vaš organizam. Jedite sve umjereno i obavezno uključite biljne proteine ​​u svoj jelovnik: kvinoju, tofu, orašaste plodove, sjemenke, zob i pirinač, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj…), gljive…

Protini vas duže drži sitim, reguliše apetit, stimuliše mišićnu masu, a takođe ima pozitivan uticaj na metaboličke funkcije u telu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *