Kako uočiti mentalno bolesno dijete: 7 crvenih zastavica koje možete vidjeti od treće godine, ali roditelji to ne primjećuju

Nakon masakra u Frazalu, policija je uhapsila dječaka (14 godina) koji je pucao i ubio devet ljudi i ranio još nekoliko. Tada je dječak rekao jezivu rečenicu: “Pucao sam jer sam psihopata.”

Zato smo se zapitali da li je moguće prepoznati znakove psihoze kod dece?

Znakovi da dijete može izrasti u psihopatu bez emocija mogu se vidjeti već sa tri godine.

Psihijatri vjeruju da postoji 7 znakova buduće psihoze koje roditelji često ne smatraju važnim ili ozbiljnim.

Mnoge serijske ubice se tako ponašaju u djetinjstvu, ali nažalost niko na vrijeme ne obrati pažnju.

Prva tri simptoma pripadaju McDonald’s Trijadi, sindromu koji je prvi razvio američki psihijatar J.M. McDonald koji je proučavao ponašanje više od 100 kriminalaca tokom svoje karijere.

  1. Okrutnost prema životinjama

Prvi i vrlo očigledan znak psihoze kod djece. Ako ste svom djetetu objasnili da nije u redu čupati mački rep ili psu za uši, a dijete vas razumije i prestane to činiti, ne morate brinuti. Ali kada djeca zanemare vaša objašnjenja i čak počnu više povrijeđivati ​​ili ubijati životinje, vrijeme je za akciju.

Ovo je zapravo način potencijalnog serijskog ubice da izrazi svoj bijes prema bespomoćnom stvorenju. Dalje podržavajući vezu između mučenja životinja i buduće psihoze, serijske ubice često muče i ubijaju svoje žrtve koristeći iste metode koje su koristili za liječenje životinja kao djece.

  1. Obožavanje vatre

Piromanija ili ljubav prema paljenju požara je još jedan znak koji može reći. Ovo je još jedan način za buduće psihopate da izraze ljutnju i ogorčenost.

  1. nokturija

Ovo je kontroverzan, ali često indikativan znak. Naravno, to ne znači da će svako dijete s problemom mokrenja u krevetu u budućnosti postati čudovište, ali McDonald vjeruje da ova bolest mokraćne bešike može biti uzrok okrutnosti životinja i piromanije, jer je djeci vrlo teško pišati u gaće. Ponižavajuće. dijete. Zbog toga se djeca mogu osjećati uvrijeđeno i ljuto, što lako može dovesti do problema ako ih prijatelji zadirkuju zbog toga, a roditelji ne reaguju na vrijeme.

Dobar primjer je Andrej Čikatilo, najozloglašeniji i najbrutalniji serijski ubica u Sovjetskom Savezu. Kasnije je otkriveno da je kao dijete imao problem mokrenja u krevet i da bi ga majka udarila kad god bi popiškio. Godinama kasnije, Čikatilo je počeo da uživa gledajući kako druga deca pate, što ga je navelo da počini kanibalističke i izuzetno okrutne zločine nad 53 žene tokom 12 godina.

Osim Mekdonaldsove trijade, psihijatri su otkrili četiri znaka buduće psihoze. Oni preporučuju da obratite posebnu pažnju jer je granica između normalnog ponašanja i abnormalnog ponašanja ponekad vrlo, vrlo tanka.

  1. Kršite pravila

Naravno, ne postoji niko ko nije prekršio pravila u detinjstvu. Ali djeca sa psihopatskim sklonostima na kršenje pravila gledaju vrlo različito – vole to da rade. Kada prekrše pravila, njihov adrenalin juri.

  1. Laži bez grižnje savjesti

Ako dijete laže jer se boji da će biti kažnjeno, sasvim je razumljivo zašto. Ali stručnjaci kažu da ako dijete laže samo zato što to želi, bez grižnje savjesti i vrlo uvjerljivog izraza lica, postoji razlog za zabrinutost. Možda nešto nije u redu sa njima, možda jednostavno vole da lažu, možda previše maštaju, ali kada dete sa psihopatskim sklonostima uhvatite kako laže, očekujte da će baciti bes ili postati histerično. Takva reakcija je oblik manipulacije i izraz ogorčenosti, ne zato što znaju da su počinili zločin, već zato što je laž razotkrivena.

  1. Maltretiranje

Djeca postaju nasilnici iz različitih razloga – žele pažnju, moć, roditelje čije nasilje oponašaju, svoje idole… Razloga je mnogo, ali nije svaki budući mali nasilnik psihopata i ludak. Razlika između budućeg psihopate i nezrelog ponašanja djeteta je u tome što oni nemaju razloga da zlostavljaju nekoga već jednostavno uživaju u tome.

  1. Neosetljivost

Djeca sa psihopatskim sklonostima ne pokazuju strahove tako lako kao njihovi vršnjaci i ne doživljavaju isti stres. Oni ne znaju šta je milost.

Psihologinja Heather Irwin rekla je za BrightSide.me da je prva godina djetetovog života ključna u određivanju njihovog budućeg mentalnog zdravlja:

„Niko ne postaje psihopata u srednjim godinama. Treba obratiti pažnju na ponašanje dece i šta se dešava sa tom decom odmah nakon rođenja. Na primer, ako beba mnogo plače tokom prvih 6 meseci i niko to ne primeti, beba mozak to pamti i zaključuje da osjećaji nisu bitni. Druge strukture mozga se također formiraju na osnovu ovog koncepta”, objašnjava Owen.

Psiholozi su otkrili i zanimljivu činjenicu – ako dijete odrasta u dobrom, mirnom okruženju i nakon pete godine doživi neki oblik nasilja, šansa da u budućnosti postane psihopata je mnogo manja. U poređenju sa djecom koja su doživjela nasilje ili odbacivanje u prvoj godini života, jer je njihova svijest već razvijena.

To znači da su pored obaveze roditelja da brinu o zdravlju svoje djece, odgovorni i za svjetonazor svoje djece.

Profesionalni savjet: U nekim slučajevima, ako dijete pokazuje neke od ovih znakova, to može biti i reakcija na neprikladno ponašanje roditelja.
Kako loše roditeljsko ponašanje prestane, ove zabrinjavajuće reakcije mogu nestati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *