Konačno, riješite se korova na prirodan način bez muke oko čupanja

Iako se nijedan herbicid ne može nazvati doista “bezopasnim”, sol (ili natrijev klorid) je prirodno rješenje.
Borba s korovom u vrtu zadatak je kojeg se većina vrtlara grozi. Ručno čupanje oduzima puno vremena i često nije potpuno učinkovito, ali mnogi vrtlari također žele izbjeći komercijalno dostupne kemijske herbicide zbog opasnosti za okoliš i zdravlje koje predstavljaju.

Rekavši to, postoje neki netoksični herbicidi koje možete koristiti za učinkovito suzbijanje korova u svom vrtu – naime kuhinjska sol. Iako se niti jedan herbicid ne može nazvati doista “bezopasnim” (uostalom, njihova glavna svrha je ubijanje neželjenih biljaka!), sol (ili natrijev klorid) je prirodno rješenje koje je vrlo savršeno za uklanjanje dosadnog korova.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Može li se sol koristiti za uništavanje korova?

Jednostavno rečeno, sol je učinkovit, netoksičan herbicid. Međutim, nisu sve soli jednake kada je u pitanju kontrola korova. Mora se koristiti obična jodirana ili nejodirana kuhinjska sol. Provjerite na pakiranju koristite li natrijev klorid umjesto magnezijevog sulfata (Epsom soli), kamene soli ili morske soli.

Treba biti oprezan kada se sol koristi kao herbicid. Lako može ubiti okolne biljke i utjecati na dugoročno zdravlje tla. S vremenom previše soli može čak i sterilizirati tlo. Najučinkovitije je za tretiranje korova u vašem vrtu koji nije okružen biljkama do kojih vam je stalo, kao što je korov koji viri iz pukotina na asfaltu ili pločniku ili raste između kamenja na terasi.

Sol (natrijev klorid) ubija korov tako što dehidrira biljku i remeti unutarnju ravnotežu vode u biljnim stanicama. Budući da je sol topiva u vodi, najučinkovitija je kada se pomiješa s vodom, jer to olakšava apsorpciju korova. Natrijev klorid je vrlo toksičan za sve biljke, stoga ga koristite s oprezom. Općenito, sol je najbolje koristiti kao herbicid za male vrtove ili kontrolu korova.

Kako koristiti sol kao herbicid

Sol je najučinkovitija kao herbicid kada se pomiješa s vodom. Preporučena koncentracija mješavine slane vode ovisi o tome gdje planirate koristiti herbicid. Ako solite korov i druge biljke u svom vrtu koje ne želite uništiti, trebali biste početi sa slabijom mješavinom – kao što je mješavina soli i vode u omjeru 1:2.

Alternativno, ako posipate sol u područjima gdje dugoročno zdravlje tla nije problem (poput kamenja na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete pripremiti koncentriraniju smjesu, kao što je 2:1 ili 3:1 vrijeme, ova količina Sol će definitivno utjecati na pH tla i može uzrokovati da tlo postane sterilno.

Otopinu slane vode treba nanijeti izravno na lišće korova. Izbjegavajte namakanje korijena mješavinom kako biste zaštitili okolno tlo i biljku. Rasol se može nanijeti raspršivačem ili izliti iz posude. Ako u blizini ima drugih biljaka, dobro zalijte korov nakon što ste njime poprskali herbicid kako biste isprali svu slanu vodu koja je prodrla u okolno tlo

Postoji nekoliko drugih “netoksičnih” herbicida koji su popularni među domaćim vrtlarima. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke, a niti jedna opcija nije univerzalno rješenje.

Bijeli ocat jedna je opcija, iako se s vremenom pokazao neučinkovitim sam po sebi. Međutim, kada se pomiješa sa soli i vodom, ocat dobro djeluje na kontrolu korova. Kao i mješavine soli i vode, ocat se mora koristiti s oprezom jer može promijeniti pH ravnotežu tla tijekom vremena, utječući na budući rast biljaka.

Određeni stupanj učinkovitosti može se postići i korištenjem tople vode. Ovo je izvrsna opcija za rješavanje velikog broja korova u vašem vrtu, jer voda neće imati zaostali učinak na tlo. Međutim, kao i s većinom drugih herbicida, trebali biste biti vrlo oprezni kada koristite kipuću vodu u svom vrtu kako biste izbjegli oštećenje biljaka koje ne želite ubiti.

Iznenađujuće, vatra je još jedna “netoksična” metoda kontrole korova koju koriste vrtlari. Požari mogu spaliti korov i uzrokovati strukturnu štetu. Dok suzbijanje požara može trajno eliminirati jednogodišnje korove, ono ne ubija korijenje upornijih višegodišnjih korova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *