Koristi se kao lijek u Švicarskoj: Evo šta oblog od listova kupusa može učiniti za vaše zdravlje

Svi znamo da hrana koju svakodnevno jedemo sadrži visok nivo različitih nutrijenata koji doprinose našem zdravlju. Zato ga jedemo, zar ne?

Neke zdrave namirnice imaju lekovita svojstva kada se konzumiraju. S druge strane, neki imaju ljekovita svojstva kada se nanose direktno na kožu. Da li ste znali da je kupus jedna od najboljih namirnica za vašu kožu?

Vjerovali ili ne, oblog od kupusa je uobičajen u kućnoj medicini i vrlo efikasan. Naučite šest unutrašnjih i vanjskih načina na koje možete koristiti kupus da izliječite svoje tijelo na iznenađujuće načine.

Jednostavno dodajte kupus u svoju omiljenu supu ili ga skuvajte sa povrćem i možete iskoristiti njegova nevjerovatna ljekovita svojstva.

Kupus ima moćna antihiperglikemijska svojstva, što znači da ovo veoma zdravo povrće ima sposobnost da snizi nivo šećera u krvi i kontroliše dijabetes. Ovi efekti se mogu postići jedenjem malih količina kuvanog ili sirovog kupusa uz svaki obrok ili ispijanjem soka od kupusa dva puta dnevno.

Kupus također sadrži tokoferin, polifenol topiv u vodi koji smanjuje upale, jača kapilare, sprječava stvaranje trombocita i potiče oslobađanje dušikovog oksida. Čini se da kupus zapravo može zaštititi od srčanih i srčanih bolesti. Zbog toga svaki dan treba da konzumirate najmanje dve kašike kuvanog kupusa ili jednu šoljicu soka od kupusa.

Kupus sadrži velike količine kalijuma, koji uravnotežuje nivo tečnosti u telu. Sadrži i velike količine vitamina C i antioksidansa koji štite ćelije od toksina, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalijum, magnezijum, kalcijum…

Medicinski stručnjaci tvrde da konzumiranje kuhanog kupusa pomaže u liječenju dijareje, čira na želucu i zatvora.

S druge strane, fermentirani kupus, poput kiselog kupusa, može se koristiti za liječenje sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva i infektivne dijareje.

Možda zvuči čudno, ali je istina – nanošenje kupusa na ranu zapravo vam može pomoći da je izliječite. Evo šta trebate znati:

Mnogi ljudi kupus koriste za uklanjanje gnoja sa uraslih noktiju i sprečavanje infekcije. Potrebno je samo da omotate nekoliko listova kupusa oko nožnog prsta i pričvrstite ga zavojem, a zatim prekriti zavoj čarapom i ostaviti da djeluje preko noći. Skinite zavoj ujutro i ponovite postupak sljedeće noći. Nakon što ujutro skinete zavoj, potopite stopala u rastvor magnezijum sulfata.

Također je preporučljivo malo izravnati površinu nokta turpijom, jer će to omogućiti da nokat prirodno raste prema gore i samim tim se izvlači iz kože.

Crveni kupus sadrži velike količine antioksidansa i drugih protuupalnih spojeva. Ovi spojevi djeluju zajedno kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili ekspresiju višestrukih inflamatornih faktora. Kada se nanese direktno na kožu, kupus može ubrzati zacjeljivanje rana.

Sve što treba da uradite je da operete i osušite listove kupusa, nanesete listove na ranu, učvrstite je zavojem i ostavite preko noći. Ako je moguće, skinite zavoj ujutro i napravite novi za nošenje tokom dana.

Da li ste znali da se listovi kupusa vekovima koriste za lečenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća? Čak i danas, neke bolnice u Švicarskoj još uvijek omotavaju kupus oko zglobova pacijenata s artritisom kako bi smanjili oticanje.

Ako želite napraviti kupus, jednostavno uklonite okosnicu listova, položite ih između dva sloja plastične folije i poravnajte ih oklagijom kako biste izvukli sok iz listova. Listovi se zatim postavljaju direktno na kožu i učvršćuju zavojem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *