KUPINOVO VINO KAO LEK | RECEPT

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan za malokrvnosti (anemija). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.

Recept za kupinovo vino
Potrebno je: 5 kg kupina i 1,5 kg šećera

Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje
Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto
Neka odstoji nedelju dana
Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procedite kroz gazu
Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedelju dana

Tada pazljivo opet oceditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše
Povezati boce gazom ( ne stavljajte čep jer bi boca pukla )
Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove
Upotreba: Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl do 1 dl (pola čaše) ovog napitka u duzem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.

BONUS:

SIRUP ZA POBOLJŠANJE KRVNE SLIKE

Loša krvna slika, odnosno nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca kao i nizak nivo gvožđa izaziva slabost, loš imunitet i umor. Ako ste bledi, osećate se umorno i pospano, moguće da vam je oslabila krvna slika. Brojni su uzroci koji mogu uticati na vašu krvnu sliku, a neki od njih su nezdrava ishrana sa slabom upotrebom voća i povrća. Nema potrebe da uzimate veštačke lekove , kada uz prirodne sastojke možete značajno poboljšati krvnu sliku i povećati broj eritrocita u krvi. Za anemične osobe preporuka je da u ishranu uvrstite što više namirnica bogatih gvožđem. Od povrća treba konzumirati psalj, grašak, žitarice, spanać, a od mesa džigericu, ribu, tunjevine…
Evo recepta za sirup koji vam može pomoći.
Sirup za poboljšanje krvne slike

Sastojci:

1 kg cvekle
1 kg šargarepe
1 kg jabuka
4 limuna
250 gr meda

Priprema:
Izrendajte cveklu, šargarepu i jabuku, dodajte seckani limun i med i ostavite da odstoji dvadeset četiri sata. Procedite kroz gazu i sipajte u staklenu flašu koju bi trebalo da držite u frižideru.
Upotreba: Svakog jutra popijte po jednu rakijsku čašicu ovog sirupa.

Cvekla je veoma bitan sastojak ovog recepta jer je puna minerala i vitamina, među kojima i izuzetno redak B12, a sadrži visok procenat gvožđa što je bitno za anemične osobe.
Šargarepa takođe sppada u najzdravije povrće zbog svog antioksidanskog dejstva, a takođe povoljno deluje na kožu i vid.
Jabuka je možda i najrasprostranjenija voćka na svetu. Nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.
Limun je pun vitamina C, a takođe ubrzava razgradnju masti, jača imunitet…
Med spada u visokohranljivu namirnicu koja se lako vari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *