Lekari VMA otkrivaju zašto imate parazite u stomaku: Radite to svaki dan i to vas izjeda iznutra

Dr Nina Bulajić, stručnjakinja za medicinsku mikrobiologiju na Britanskoj akademiji medicinskih nauka, otkriva simptome parazita u crijevima.

Patogeni, bakterije, virusi i paraziti su svuda oko nas. Svi znamo da u našim crijevima žive bakterije, dobre bakterije, ali ponekad više “loših” bakterija nestane i razviju se razni simptomi. Dr Nina Bulajić, stručnjak za medicinsku mikrobiologiju na Akademiji medicinskih nauka RTS-a, otkriva simptome crevnih parazita i da li su gasovi i probavne smetnje jedan od njih.

“Kada govorimo o parazitima probavnog sistema, njihova prisutnost je češća u područjima planete sa veoma lošom sanitarnom zaštitom. Kod nas u Evropi, posebno u Srbiji, imamo naglo smanjenje parazitskih bolesti, rijetko nalazimo parazite, najčešće To je među putnicima koji su bili u nekim tropskim predelima gde su, sa epidemiološke tačke gledišta, prisutni ovi paraziti”, objašnjava lekar u bolnici. počni.

Dodao je da se ovdje često nalazi, na primjer, Ascaris lumbricoides – vrsta okruglih glista koja pogađa djecu. Kada su u pitanju trakavice i gliste, rijetko ih viđamo. Njihovo prisustvo u organizmu može se testirati davanjem uzorka stolice za analizu.

Dr Nina Bulajić savjetuje da svako ko sumnja da ima parazite treba da se jave svom ljekaru, jer se neki paraziti, poput Giardia, ne mogu otkriti samo uzorkom stolice, već se radi o tri uzorka. Tako će lekar najbolje znati koji lek da prepiše.

Mogući simptomi crijevne parazitske infekcije uključuju:

bol u stomaku
krvava stolica
povećana tjelesna temperatura
malapsorpcija hranljivih materija
svrab u analnom području
probavne smetnje
noćna mora
Da li su ovi simptomi karakteristični za sve parazite ili su specifični za određene vrste?

“Neće svi imati sve ove simptome. Pedijatrijske okrugle gliste karakteriše noćni analni svrab. Ženka, obično između tankog i debelog crijeva, noću putuje do anusa i polaže jaja u analne nabore, izazivajući svrab, koji dijete potom grebe i ne moze da spava., na to roditelj kaze da treba da obrati paznju. Ranije su stari pedijatri preporucivali da kada je dete nervozno, nespavano, hiperaktivno, prvo sto treba da se posalje na analizu i proveru za parazite”, objašnjava ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *