Luka će biti kao u priči, samo planirajte biljke pored nje: ni ne slutite kako će se žetva udvostručiti!

Biljke mirisom odbijaju štetočine povrća, pa ih je najbolje posaditi na ivicu gredice, a prostor u gredici možete bolje iskoristiti tako što ćete saditi različite vrste povrća jedno do drugog.
Biljke mirisom odbijaju štetočine povrća, pa ih je najbolje posaditi na ivicu gredice, a prostor u gredici možete bolje iskoristiti tako što ćete saditi različite vrste povrća jedno do drugog.

U povrtnjaku je važno rotirati biljke s različitim zahtjevima. Tradicionalno se ovaj problem rješavao plodoredom, ali u današnje vrijeme mješovite kulture postaju sve popularnije. Uzgajanje više različitih biljaka u istoj gredici bolje iskorištava prostor, pa su mješovite sadnje posebno pogodne za manje vrtove. Dok se na poljima biljke uzgajaju u ravnim redovima sa velikim razmacima između biljaka kako bi se olakšao pristup teškoj mehanizaciji, u bašti nam ne bi smetalo da se biljke posade malo gušće. Upravo suprotno.

U mješovitim kulturama, baš kao iu prirodi, zajednice biljaka rastu neposredno jedna pored druge tokom vegetacije. Stoga njihovo lišće zasjenjuje tlo i sprječava isparavanje vode. Dobro osmišljena mješavina za sadnju neophodna je u cvjetnoj gredici, bilo iznad ili ispod zemlje.

Biljke se moraju birati tako da se njihovi listovi i plodovi međusobno ne oštećuju i da uvijek mora biti dovoljno prostora za svjetlost i zrak. Harmonična suplementacija je posebno važna u zoni korijena. Stoga korjenasto povrće savršeno nadopunjuje lisnato povrće, a može konkurirati biljkama iz iste porodice za podzemni prostor.

Važno je kombinovati biljke koje ne upijaju iste materijale iz tla i nisu podložne istim bolestima. Na primjer, bilo bi loše saditi papriku pored paradajza, ali kupusnjače će iskoristiti prostor ispod paradajza i postati otpornije jer paradajz luči tvari koje odbijaju štetočine kupusa. Dobro je dodati malo začinskog bilja u svoje cvjetne gredice, jer ponekad poboljšavaju okus biljaka koje rastu pored njih. Stoga je rani krompir sa komoračem i korijanderom ukusniji od običnog krompira. Kopar i šargarepa su toliko bliski da se čak mogu i sijati zajedno. Osim toga, posadite rotkvice pored humusa za bogatiji okus.

repa
Cvekla bolje raste ako je posađena sa lukom, zelenim lukom, bosiljkom, pasuljem, zelenom salatom, kupusom ili paradajzom. Ako se posadi pored luka, može otjerati neke insekte i korov.

Patlidžan
Možete pokušati posijati amarant ili grah pored svojih patlidžana kako biste ih zaštitili od štetočina.

luk
Luk se često sadi pored šargarepe jer luk odbija mrkvinu muhu, a šargarepa lukovu muhu. Ako pored luka posadite kamilicu, poboljšaćete njen miris.

paradajz

Bosiljak odbija bijele mušice (Trialeurodus vaporarium). Odlično ide uz paradajz. Na kraju svake stabljike paradajza posadite tri sadnice bosiljka. Dobri komšije paradajza su i zelena salata, endivija, beli luk, korabica, šargarepa, kukuruz, grašak, rotkvica, suncokret, luk, beli luk, cvekla, celer i komorač. Ne slaže se s komoračem i graškom i najbolje je uzgajati što dalje od krompira.

repa
Nije prezahtjevna, pa su mu dobri susjedi šargarepa, pasulj, cikorija, rotkvice i kupus.

bijeli luk

Sadnja u blizini ruža otjerat će vaške. Ako se posadi oko voćaka, može efikasno suzbiti voćne moljce. Sprečava uvijanje listova breskve i krastavost jabuke. Paradajz u blizini može odbiti grinje. Međutim, grah, grašak i kupus ne mogu tolerisati njegovu blizinu.

brokoli
Bolje raste kada se sadi pored kopra ili mente. Odlično se slaže i sa jagodama.

pasulj
Kratki pasulj se najbolje uzgaja uz suncokret ili slanutak, jer voli polusjenu. Razne mahunarke su pogodne za sadnju uz kukuruz, krompir, kukuruz i celer jer ove biljke zahtevaju velike količine hranljivih materija, a mahunarke fiksiraju azot. Ako pored nje posadite petuniju, manja je vjerovatnoća da će je napasti štetočine. Raste snažnije pored draka.

grašak
Sadnja graška sa kukuruzom podstiče rast kukuruza. Dobri komšije graška su zelena salata, keleraba, kopar, šargarepa, endivija, kupus, komorač, tikvice i rotkvice. Loši komšije su luk, beli luk, krompir, paradajz, praziluk i pasulj.

jabuka

Ako pored jabuka posadite praziluk, manja je vjerovatnoća da će razviti krastavost ili Venturia inaequalis. Uz njega je najbolje posaditi pelin, koji može spriječiti vaške, i djetelinu koja može obogatiti tlo dušikom.

krastavac
Dobri susedi krastavca su luk, beli luk, zelena salata, kopar, mahunar, cvekla, komorač, mahunar, celer, kupus, komorač, korijander i kopar. Oni loši – krompir, paradajz, radič i rotkvice.

Krompir
Da biste povećali njihovu otpornost, posadite malo hrena u blizini krompira. Dobri komšije krompira su korabica, pasulj, mahunar, menta, spanać, batat, komorač i kadifica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *