MALO KO ZNA, A OD KLJUČNE JE VAŽNOSTI! Znate li šta znači SIMBOL TRI ZELENE STRELICE NA AMBALAŽI ? Saznajte odmah!

enormne količine novca svakodnevno odlaze na prehrambene i ostale proizvode, na globalnom nivou. Svaka ambalaža, odnosno proizvod, mora da sadrži određene naznake, oznake i opise, i to je ustanovljeno svjetskim, ali i lokalnim zakonima.

Ipak, koliko dobro znate šta kupujete? Osim što, na primjer, pročitate koju vrstu kafe ste odabrali ili koji tip šampona. Većina ljudi, zapravo, ne zna šta znače određeni simboli.

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise “najbolje upotrebiti do (određenog datuma)”, odnosno “upotrebljivo do”, i tu nema mnogo dileme. Druga oznaka je dosta “striktnija”, i uglavnom prati namirnice kao što je meso.

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici. Osim što mora biti naznačeno kada ističe taj rok – od datuma proizvodnje, isto tako ambalaža mora sadržati simbol “otvorene kutijice”, na kojoj piše broj – 6, 9, 12, 24.

Ti brojevi su, zapravo, mjeseci. Toliko smijete da koristite proizvod – od datuma otvaranja. Izdvajamo 7 simbola, koji se često nalaze na ambalažama proizvoda, a na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Tri zelene strelice
Ovaj simbol znači da pakovanje može da se reciklira ili je već reciklirano, a uglavnom je riječ o papiru i kartonu.

untitled-design-2021-02-16t082123-426

Precrtana kanta
Ako ambalaža ima ovaj simbol, to znači da je zabranjeno odlaganje u kućni otpad, odnosno dozvoljeno je odlaganje na za to predviđena mjesta, a uglavnom se misli na elektronski otpad. Poznato je da ni baterije ne bi trebalo bacati u kante za smeće u kući. Najbolje je sačuvati ih i odnijeti u supermarket, gdje postoji adekvatna kanta.

Zelena strelica u krugu
Simbolizuje čin da je proizvođač već uplatio određeni iznos organizaciji, koja se brine za prikupljanje otpada.

Crna čaša
Na šta vas podsjeća ovaj simbol, na staklenu čašu za vino? U pravu ste. Ovo je oznaka transportne ambalaže – lako lomljivo. Pored prikazanog simbola, najčešće se nalaze i strelice koje pokazuju u kom položaju bi trebalo da se postavi kutija prilikom prijevoza i skladištenja robe.

Otvorena kutijica sa brojem
Dolazimo do oznake koju smo već objasnili ranije u tekstu. Dakle, riječ je o roku upotrebe nakon otvaranja. Ako ste otvorili nov šampon, a na ambalaži je prikazana ova oznaka sa brojem 6, to znači da proizvod možete koristiti u narednih pola godine.

Oznaka “CE”
Skraćenica od “Conformité Européenne” (eng. “European Conformity”), odnosno znak da proizvod zadovoljava uslove sigurnosti, zaštite, ljudskog zdravlja, životne sredine i javnog interesa.

(Telegraf)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *