Mjesec dana prije srčanog udara vaše tijelo šalje upozorenje: 8 znakova da ste u opasnosti

Ako ste sami i sumnjate da imate srčani udar, odmah potražite pomoć nekoga tko vas može prevesti do najbliže zdravstvene ustanove.

Čak i ako niste sigurni da se radi o srčanom udaru, preporučuje se da odmah nazovete hitnu pomoć umjesto da čekate. Istraživanja pokazuju da starije osobe i žene često odgađaju traženje pomoći, uglavnom zato što ne prepoznaju simptome i brkaju simptome srčanog udara (poput bolova u trbuhu, ramenima itd.) sa simptomima drugih bolesti, umjesto da žele biti osoba koja oni vole čovjekov teret.

Simptomi koje treba pratiti mogu se pojaviti do mjesec dana prije srčanog udara.

umor
Jedan od glavnih simptoma koji mogu ukazivati ​​na nadolazeći srčani udar je neobjašnjiv umor. Može postati teže obavljati jednostavne zadatke, poput spremanja kreveta ili tuširanja, a na kraju dana možete se osjećati umorno. Ovaj simptom je češći kod žena.

bol u trbuhu
Ostali uobičajeni simptomi uključuju bolove u trbuhu, mučninu, nadutost ili plinove. Prije srčanog udara, bol će se često javljati u valovima.

bol u prsima
Za muškarce je bol u prsima jedan od najvažnijih ranih simptoma i ne smije se zanemariti. Kod žena se ovaj simptom javlja samo u 30% slučajeva. Može uključivati ​​trajnu ili privremenu nelagodu u jednoj ili obje ruke (češće u lijevoj ruci), čeljusti, vratu, ramenima i abdomenu.

Nesanica
Simptomi uključuju poteškoće s uspavljivanjem, rano buđenje i lošu kvalitetu sna. To je povezano s povećanim rizikom od bolesti srca ili moždanog udara. Također može uključivati ​​jaku anksioznost i izostanak s posla, a češći je kod žena.

Kratkoća daha
Ako imate problema s disanjem ili vam nedostaje daha, možete se osjećati kao da ne dišete dovoljno i možete osjetiti vrtoglavicu. Ovaj se simptom javlja i kod muškaraca i kod žena i obično se javlja šest mjeseci prije srčanog udara.

gubitak kose
Gubitak kose može biti još jedan pokazatelj, a najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina, ali i žene mogu biti u opasnosti.

nepravilan rad srca
Ubrzan ili nepravilan rad srca često je praćen panikom i tjeskobom, osobito kod žena. Nepravilan rad srca koji traje 1-2 minute može uzrokovati vrtoglavicu i ekstremni umor.

pretjerano znojenje
Abnormalno ili pretjerano znojenje može biti rani znak upozorenja na srčani udar i može se pojaviti u bilo koje doba dana. Češće pogađa žene i može se zamijeniti sa simptomima menopauze, kao što su valovi vrućine ili noćno znojenje. Simptomi slični gripi uključuju ljepljivu kožu i znojenje, neovisno o temperaturi ili fizičkom naporu.

Simptomi se ponekad mogu povući, ali najčešći znakovi srčanog udara su:

● Nelagoda u prsima, koja može trajati nekoliko minuta ili se pojaviti iznenada, s osjećajem stezanja, „punoće“ i neugodnog pritiska;

● Oštra ili tupa bol različitog intenziteta i trajanja (može biti kratkotrajna ili trajati nekoliko sati), koja se može proširiti na druge dijelove tijela;

● Bol i nelagoda se mogu pojaviti u čeljusti, lijevoj strani, ruci, leđima, vratu i trbuhu, posebno u području “žlice”;

● Kratkoća daha, nedostatak zraka, otežano disanje, bol u prsima;

● Hladan znoj, mučnina, povraćanje, blijeda put i opća slabost;

● Otkucaji srca mogu doseći i do 150 otkucaja u minuti;

● Iznenadna nemogućnost pokretanja ruke ili noge ili svih udova;

● Iznenadni gubitak svijesti ili jaka glavobolja;

● Razdražljivost, strah i osjećaj neposredne smrti. Ako bol potraje dulje od dvije minute, osobe sa srčanim oboljenjima trebaju potražiti pomoć. Osobe s anginom trebaju potražiti pomoć ako bol ne nestane nakon deset minuta uzimanja nitroglicerina. Ako ste sami i mislite da imate srčani udar, nemojte se ustručavati zamoliti nekoga da vas odveze do najbliže zdravstvene ustanove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *