Muči li vas prevelika i opasna vlaga u domu? Evo kako protiv nje!

Vlaga je opasna za zdravlje, izaziva različite vrste alergija, neugodnog je mirisa… Problem treba rješavati u samom početku, a prvi znak je orošavanje prozora

Za pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni ili dotrajali krovovi, oluci i žljebovi, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava. Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama.

Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje rublja u zatvorenom prostoru. Stručnjaci ističu i kako, primjerice, četveročlana obitelj dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare. Treba znati da vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobno bilje.

Nikad ugodna, vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, primjerice, u kutovima, uz vanjske zidove i prozorska okna i okviri i glavni je preduvjet za stvaranje plijesni. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće. Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni.
Svaki prostor potrebno je prozračivati i tijekom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom. Tijekom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama. Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka topline.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *