NAJBOLJI I NAJLAKŠI NAČIN ZA UZGOJ LAVANDE

Uzgajanje biljaka lavande u zatvorenom prostoru omogućava vam pristup biljci tokom cijele godine

Bilo da želite da napravite mirisna ulja, čajeve, ukrasite sobu ili ispunite svoj dom prijatnim mirisom, lavanda je biljka koju želite da uzgajate zbog svoje mnogobrojne upotrebe u kući. Vrtlari toliko vole ovu trajnicu da su čak pronašli načine da produže njenu vegetaciju. Da, istina je: čak i ako živite u području sa nižim zimskim temperaturama, lavandu možete uzgajati tokom cijele godine. To se postiže uzgojem začinskog bilja u vanjskim posudama, a zatim prezimljavanjem biljaka u zatvorenom kada vrijeme postane hladnije. Ako nemate postojeći vrt, možete pokrenuti vlastiti zatvoreni vrt začinskog bilja presađivanjem lavande iz vašeg lokalnog vrtnog centra. Bez obzira koji način uzgoja odaberete, slijedite ove savjete za uspješan uzgoj lavande u zatvorenom prostoru kako biste imali stalnu zalihu ove mirisne biljke.

Lavanda
Odaberite patuljaste sorte za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji preko 450 vrsta lavande, pa svakako istražite i odaberite najbolju lavandu u zatvorenom prostoru na osnovu načina na koji ćete je koristiti. Ako želite patuljastu sortu koja je mirisna tijekom cijele sezone, razmislite o uzgoju engleske lavande ‘Hidcote’ (Lavandula angustifolia) – njeni tamnoljubičasti cvjetovi lako se drže grmoliki i pogodni za uzgoj u saksijama. Ako želite dodati slatke, svijetle listove lavande pečenim proizvodima ili drugim kulinarskim kreacijama, razmislite o uzgoju engleske lavande ‘Munstead’. Ako želite da dodate stabljike lavande u stonu vazu, pokušajte da uzgajate ‘Kew Red’ ili špansku lavandu, čije cvjetanje je zapanjujuće. Nazubljeni listovi francuske lavande (Lavandula dentata) su takođe lepi, ali ne baš prijatni za jelo.Kupite sadnice u vašem lokalnom vrtnom centru

Sjeme lavande je teško klijati, tako da je najlakši način da počnete uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru kupiti sadnice za saksiju ili presaditi, umjesto da pokušavate uzgajati lavandu iz sjemena. Nakon što svoju novu biljku lavande donesete kući, presadite je u posudu za jednu do dvije veličine veću od originalne posude. Uzgajanje lavande u saksijama od terakote je posebno dobro jer biljke preferiraju nešto suše uslove i voda brže isparava iz poroznog materijala saksije.

Razmnožavanje reznicama

Također možete donijeti začinsko bilje koje raste na otvorenom cijelo ljeto i presaditi ga u zatvorenom prostoru kako biste produžili sezonu rasta u zatvorenom. Obavezno premjestite lavandu u zatvoreni prostor prije nego što temperatura padne kako biste spriječili štetu od hladnoće. Nema potrebe da cijelu biljku lavande nosite u zatvorenom prostoru – samo uzmite neke reznice iz biljke.Obezbedite dovoljno svetla

Postavite svoju biljku lavande na toplo mjesto ljeti i malo hladnije, ali svijetlo mjesto zimi. Kuhinjska daska okrenuta prema jugu često je dobro mjesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru; ona će biti na dohvat ruke tokom kuvanja i može imati odgovarajuću svjetlost i cirkulaciju zraka. Izmjenjujte biljke jednom sedmično kako bi dobile šest do osam sati direktne sunčeve svjetlosti sa svih strana. Ako nema dovoljno sunčeve svjetlosti, stavite svoju biljku lavande pod svjetlo za uzgoj 12 do 14 sati dnevno.

Zalijevajte lavandu kada se zemlja osuši

Zalijevajte svoju lavandu kada se površina tla osjeća suvo. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja i problema s insektima. Ostavite da se zemlja malo osuši između zalijevanja.

Podesiti temperaturu

Za optimalne uslove uzgoja u zatvorenom prostoru, održavajte unutrašnju temperaturu između 20 i 25 stepeni tokom dana i smanjite je za najmanje 10 stepeni noću. Držite lavandu podalje od vrućine i propuha.

održavati nisku vlažnost

Lavanda preferira klimu sa niskom vlažnošću. Većina domova ima relativnu vlažnost od oko 40%, što je savršeno za uzgoj lavande. Nema potrebe za dodavanjem vlage u prostor.

Pažljivo orezujte

Koristeći čiste, oštre vrtne makaze, nježno odrežite vrhove. To će oblikovati i potaknuti rast lavande. Najbolje vrijeme za orezivanje lavande je proljeće. Kada biljka bude stara tri do četiri godine i čini se da središte odumire, odrežite stabljiku na otprilike polovinu njene prvobitne dužine kako biste potaknuli biljku da proizvede novi rast.

Berite cvijeće da okusite hranu i ukrasite svoj dom

Uzgoj biljaka lavande u zatvorenom prostoru omogućava vam pristup biljci tokom cijele godine. Da biste iskoristili prednosti eteričnog ulja lavande na svom vrhuncu, berite cvatove kada se tek otvaraju – ako pričekate da se cvjetovi potpuno otvore, njihov miris će brzo izblijedjeti. Ako pravite bukete od lavande, vijence, vrećice, potpuri ili druge ukrase. Možete i pobrati pojedinačne cvjetove sa stabljika kada su potpuno suhi i dodati pupoljke u limunadu, puter, kolače…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *