NAJBOLJI I PRAVI BAKIN KOLAČ SE SPREMA NA OVAJ NAČIN I NA POSEBNOM ŠPORETU: Samo su NAŠE BAKE znale tajnu, a evo kako to danas rade MODERNE DOMAĆICE

Danas se zove waffle i otmjena je poslastica. Starije generacije poznaju ga kao bakin kolač – jednostavan i fin kolač u obliku srca koji su bake pekle u poznatim kalupima za pečenje. A onda su se pojavili moderni kućanski aparati koji su današnjim domaćicama olakšali posao, pa se na mrežama povela rasprava između onih koji drže do tradicije i onih koji prihvaćaju praktičnost elektronike.

“Ako se pitate kako izgleda prava bakina torta, evo je. Moja mama ju je pravila za unuku, na Smederevac u starinskom tijestu”, napisala je jedna Diana u objavi na Twitteru i potaknulo evociranje uspomena iz djetinjstva, ali i baka koje su ga uljepšavale “sitnicama” poput bakinog kolača, a sudeći po komentarima, mnoge mlade domaćice dive im se na njihovom znanju i vještinama u kuhinji, s obzirom da su sačuvale mnoge ovih starih kuhinjskih elemenata kao uspomena na najmilije i bezbrižne dane, a danas se rado koriste sve prednosti modernizma.

“Imam jednu modernu, super je, ne lijepi se, extra! Nisam znala kako to napraviti. Skoro sam našla recept s jabukama, cimetom, maslacem, medom… Baš ti radim! Savršenstvo “, “Joj, jednom sam to klincima pravila. niz aparat, po pultu, po kuhinjskim elementima, po podu… Gori, lomi se… a oni mažu kremom i gnječe. Moj muž dođe, uzme isti aparat, isti recept i napravi nešto kao na slici. Evo djece, problem riješen. Kad ti se jede, tata napravi”, “I moja baka je to pravila u kalupu, ja još uvijek imajte iako koristim ovu novu“, neki su od komentara naših žena koje se, međutim, ne usuđuju krenuti stopama svojih mama i baka čije se kulinarsko umijeće čini nedostižnim.


Je li to sjećanje na miris djetinjstva, vrijeme lakoće i neopterećenosti, ili je to zaista izlupani kalup na ringli koji torti daje poseban okus, ali gotovo svi u komentarima složili su se da miris i okus Smederevske torte a ta nespretna plijesan ne može se usporediti s modernim elementima koji rade na struju.


A volite li bakin kolač i kako ga pripremate?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *