Naljepnice na Bananama nisu tu bez razl0ga: Kad vidite šta znače, 0BAVEZN0 ćete ih gledati, a jedan BR0J na njima je P0SEBN0 važan

Banane, kao i ostalo voće, obično dolaze sa naljepnicama koje većina ljudi oguli prije jela i obično im se ne obraća mnogo pažnje. Međutim, ove oznake mogu prenijeti važne informacije, uključujući i način uzgoja voća. Pored imena proizvođača, izjava treba da sadrži i brojeve koji pokazuju detalje uzgoja.

Ako na etiketi pored imena proizvođača uočite četiri broja koja počinju brojem tri ili četiri, to znači da je voće uzgajano sintetičkim gnojivima. Na primjer, limuni su označeni brojem 4033, a banane 4011.

Oznaka sa pet brojeva, od kojih je prvi devet, označava da je voće organskog porijekla, što znači da nije tretirano pesticidima i da je uzgojeno na prirodan način.

Ako vidite broj “8” na početku izjave, to znači da je hrana genetski modificirana (GMO). Na primjer, ova vrsta banane ima šifru 84011. GMO (genetski modificirani organizmi) su organizmi čiji je genetski materijal izmijenjen genetskim inženjeringom.

U Srbiji je zabranjeno uzgajanje, prodaja i konzumacija genetski modifikovane hrane, a zakon ograničava sadržaj GMO u proizvodima biljnog porekla na 0,9%.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *