Narodni lijek protiv kašlja po recepturi naših baka: ovo povrće bogato je spojevima koji oporavljaju od prehlade

Kašalj je čest problem kod prehlade, a naše bake su znale kako da na prirodan način “prevladaju” ovaj problem i pomognu tijelu da se lakše riješi sekreta. Donosimo vam ovaj recept za sirup protiv kašlja od crvenog luka.
Sada je sezona prehlade, prehlade su često praćene respiratornim oboljenjima, a kašalj je jedan od najčešćih simptoma. Kašalj je prirodni način našeg tijela da se riješi viška sluzi uzrokovane raznim virusima i upalama, a tijelu je ponekad potrebna pomoć da se lakše riješi bakterija i virusa. Iako u apoteci postoje sirupi koji vam mogu olakšati kašalj i obložiti sluznicu, kao što je sirup od bijelog sljeza, sami možete napraviti sirup koji je vrlo efikasan i nema apsolutno nikakvih nuspojava i blagotvorno djeluje na cijeli organizam. .

Radi se o sirupu od crvenog luka, a kako je luk tako zdrav u ishrani, u ovom receptu se ističu jedinjenja sa lekovitim svojstvima. Naše bake su koristile crveni luk za liječenje simptoma prehlade i pravile čajeve i sirupe od povrća.

sirup za kašalj

Crveni luk ima antibakterijska svojstva i može smiriti bronhije. Sok ili sirup od luka također imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju suhog kašlja, a eterična ulja u luku mogu razbiti sekrete na sluznicama i pomoći pri eliminaciji sluzokože. Ali luk takođe sadrži zdrave flavonoide, vitamin C i minerale koji pomažu u jačanju imuniteta.

Ovaj sirup mogu konzumirati odrasli i djeca, a evo kako ga pripremiti.

SASTOJCI

2 glavice luka
6 kašika šećera ili 3-4 kašike meda
sirup protiv kašlja od crvenog luka

Pripremite se
Luk oljuštite i narežite na kockice. Stavite sloj luka u teglu, zatim pospite slojem šećera i složite dok se sav luk ne potroši. Zatvorite teglu i ostavite preko noći na hladnom mestu. Šećer će “izvući” lekovite sastojke iz luka, pa ćete imati tečnost koja se filtrira kroz filter za čaj ili kafu.

Preporučuje se uzimanje po jednu kašičicu ovog sirupa nekoliko puta dnevno. Važno je da sirup držite na hladnom mjestu jer će na sobnoj temperaturi početi fermentirati. Za sirup je bolje koristiti crveni luk (ljubičasti), jer on brže pušta sok od žutog luka.Umjesto šećera možete koristiti i med koji ima snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *