NEĆETE MORATI NIŠTA NOVO DA KUPITE: 14 neophodnih trikova koje MORATE znati ako želite da vaša kuća uvijek bude čista i pod konac

Slijedećih 14 trikova su prosto savršeni za održavanje vašeg doma čistim, a što je još važnije, svi su veoma jednostavni i ekonomični. Budite uvjereni da svaki od ovih trikova djeluje!

 1. Mikrotalasna rerna
  Istisnite malo sapuna na mokar sunđer, a zatim protrljajte kako bi se stvorila pjena. Ostavite sunđer mikrotalajsnoj, uključite na minimalnu snagu i podesite na 30 sekundi. Otvorite vrata i obrišite mikrotalasnu rernu iznutra. Na ovaj način čišćenje mikrotalasne nije samo lakše na ovaj način, već se ovako uklanjaju i neprijatni mirisi i mikrobi koje će sunđer upiti.
 2. Dušeci
  Kako vrijeme prolazi, dušeci se sve više prljaju vremenom. Kako bi ponovo izgledali kao da su potpuno novi, potrebno je samo da pospete sodu bikarbonu, ostavite nekoliko sati, a zatim usisate. Svi tragovi mirisa i prljavštine će nestati. Takođe ovo možete uraditi i sa starim kaučom ili foteljom.
 3. Daske za sječenje
  Kombinacija soli i limuna je odlična za čišćenje drvenih dasaka sa seckanje. Dasku pospite solju, a zatim je oribajte polovinom limuna. Nakon toga je jednostavno isperite sa toplom vodom.
 4. Toster
  Uz pomoć stare četkice za zube, možete očistiti sva teško dostupna mjesta u tosteru.
 5. Slavine
  Površinu slavina obrišite voštanim papirom kako se mrlje od vode ne bi pojavljivale duže vrijeme.
 6. Pegle
  Na dasku za peglanje stavite papir i pospite so. Toplotu podesite na maksimum, vodeći računa o tome da u njoj nema vode, i da je funkcija za paru isključena. Prelazite polako preko soli – ovo će učiniti čuda protiv prljavštine.
 7. Escajg
  Parče krede umotano u gazu stavite u kutiju ili fioku u kojoj držite escajg. Ovo će spriječiti da escajg izgubi sjaj ili da dođe do trajnog oštećenja.
 8. Odjeća
  Masnih mrlja sa odjeće ćete se lako otarati tako što ćete izmrviti kredu po fleci. Kredu jednostavno utrljajte u mrlju, i za nekoliko sati će kreta upiti masnoću u potpunosti. Ova metoda je najefikasnija kada se radi o svježim mrljama.
 9. Venecijaneri
  Čišćenje venecijanera može trajati dugo i biti veoma nezgodno. Malo ljudi zapravo shvata da može koristiti staru čarapu za čišćenje pojedinačnih dijelova venecijanera sa minimalnom količinom napora.
 10. Tiganji
  Korišćenje soli je najbolji način za čišćenje tiganja. So upija ulje i pomaže u otklanjanju tvrdokornih mrlja. Ostavite so u tiganju neko vrijeme, a zatim isperite i trljajte dok se ne osuši.
 11. Tepisi
  U zapremini 1:2 pomiješajte dio sirćeta i vode u bočici sa prskalicom. Naprskajte mrlje na tepihu i prekrijte ih mokrom krpom. Uključite peglu i podesite režim pare, peglom prelazite oko 30 sekundi preko tkanine.
 12. Sudopere
  Sudoperu očistite pomoću sode bikarbone i stare četkice za zube, a zatim stavite nekoliko kriški limuna u odvod i pustite vodu kako bi na najbolji način isprali svoju sudoperu.
 13. Prozori
  Prozore čistite na uobičajen način, ali ih istrljajte suvim novinama. Ova metoda će pomoći da se uklone sve mrlje, a prozori će blistati.
 14. Neprijatni mirisi
  Jednu kašičicu arome vanile sipajte u posudu, a zatim činiju stavite u zagrijanu rernu. Vaša kuća će prelijepo mirisati, a svi neprijatni mirisi će nestati.

Izvor: fokuzz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *