Nemojte ga jesti: Ovako izgleda krumpir pun toksina!

Zelena koža na krumpiru može značiti da povrće sadrži otrovne tvari.

Uz to, prvo što treba naglasiti jest da je stvaranje zelene boje na ljusci krumpira prirodan proces. Kada se ova hrana izloži svjetlu, počinje proizvoditi klorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje boju.

Zbog toga se boja ljuske krumpira mijenja od žute ili svijetlosmeđe do zelene. Zelenilo je teže primijetiti na krumpiru tamno smeđe kore, ali ćete ga jasnije vidjeti kada ostružete ili ogulite dio kore – ako ispod kore vidite tragove zelene boje, to znači da su se toksini počeli razvijati.

Još nešto treba naglasiti – klorofil koji krumpiru daje zelenu boju potpuno je bezopasan i prisutan je u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, no ovdje je prisutna još jedna opasna tvar – solanin.

Kada ovo povrće proizvodi klorofil izlaganjem svjetlosti, potiče proizvodnju tvari koja štiti ovu namirnicu od insekata, bakterija, gljivica… Nažalost, ta tvar solanin može biti otrovna za ljude.

Solanin djeluje tako da inhibira enzime uključene u razgradnju određenih neurotransmitera. Također djeluje tako da oštećuje stanične membrane i negativno utječe na crijevnu propusnost.

Ova se tvar obično nalazi u malim količinama u koži i mesu krumpira, ali se može proizvesti u velikim količinama zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Pomaže li guljenje krumpira?

U ljusci krumpira nalazi se najveći udio solanina, pa se u tom smislu guljenjem može značajno smanjiti prisutnost ovog toksina. Istraživanja pokazuju da se guljenjem krumpira uklanja najmanje 30% solanina, ali to znači da 70% solanina ostaje u pulpi povrća.

Čak ni kuhanje, prženje i pečenje ne pomažu značajnom smanjenju razine ove tvari, pa zeleni krumpir nije sigurniji za jelo ni nakon termičke obrade.

Ako na hrani pronađete samo male zelene točkice, možete ih odrezati i pojesti ostatak krumpira, ali ako povrće ima zelene nijanse na više mjesta, najbolje je da ga ne jedete.

Kako biste spriječili stvaranje solanina u krumpiru, najbolje je ovo povrće nakon kupnje čuvati na suhom i tamnom mjestu kako biste izbjegli utjecaj sunčeve svjetlosti te previsokih ili preniskih temperatura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *