Netoksično uklanjanje biljnog otpada iz biljaka: potpuno prirodno rješenje za uklanjanje štetnika

Postoje neki učinkoviti načini za ubijanje biljaka bez upotrebe grama otrova

  1. Fizičko uklanjanje biljnih ušiju

To treba učiniti na početku ako primijetite mali broj zaraženih listova biljke. Ponesite rukavice i četku i upotrijebite ih za uklanjanje štetnika s vaših biljaka. Ako otkinete nekoliko zaraženih listova, svakako ih stavite u kantu sapunaste vode kako biste potpuno uklonili lisne uši.

  1. Jak protok vode

Međutim, postoje problemi s ovom metodom jer jak protok vode može oštetiti osjetljive biljke. Međutim, ovom metodom možete uspješno ukloniti uši sa čvrstog drveća i voćaka.

  1. Kutija za sapun

Uzmite nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa i razrijedite ga vodom. Smjesu pošpricajte po zaraženim biljkama, pazeći da prskate i ispod lišća, gdje se često kriju jaja lisnih uši. Sapunica će uništiti voštani zaštitni dio nametnika i nametnik će uginuti. No budite oprezni, ova mješavina će ubiti i korisne insekte, zbog čega je nemojte koristiti prečesto.

Obrišite listove biljke komadićem vate namočenom u alkohol kako biste uklonili eventualne ličinke s listova. Nakon toga biljku isperite toplom vodom.

  1. Eterična ulja

Pomiješajte jednake dijelove ulja majčine dušice, paprike, klinčića i ružmarina. Stavite 4 do 5 kapi u vodu i sve stavite u atomizer. Obilno poprskajte zaražene biljke. Ova mješavina će uspješno ukloniti biljne uši, ali i ubiti njihova jajašca.

  1. Korisni kukci

Ako u svom vrtu imate bubamare, imajte na umu da se one hrane biljnim ušima. Moguće je čak kupiti ove korisne kukce i donijeti ih u svoj vrt. Gdje su bubamare, nema biljnih ušiju. Leptiri čine istu stvar za sadnju ušiju. Možete čak upotrijebiti i neke tehnike za privlačenje ovih korisnih kukaca u svoj vrt.

  1. ptičica

Male ptice poput vrabaca uspješno će “eliminirati” biljne uši u vašem dvorištu. Privući ćete ih ako im ostavite ostatke hrane ili im date živicu ili grm hortenzije za odmor.

  1. Čuvajte se mrava

Mravi vole med koji luče biljne uši. Dakle, mravi štite koloniju biljnih uši od grabežljivaca, baš kao što ljudi štite svoju stoku. Ometajući mravi i lisne uši bit će prepušteni na milost i nemilost bubamarama, leptirima i pticama.

  1. Biljne uši ne vole jake mirise

Posadite češnjak, poriluk i druge biljke jakog mirisa, a biljne uši vam neće biti problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *