Nikad ne bacam pepeo, koristim ga kao ekološko hranjivo – DODAJTE GA SAD

Pepeo vam može biti od velike koristi u domaćinstvu

Pepeo od ogrevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grejete na drva, nipošto nemojte da ga bacate.

Zimi posipajte pepeo oko vocki na taj nacin ih prihranite i zastitite od bolesti pa tako kada dode proljece bice otpornije i spremne za cvjetanje

Pepeo može da bude savršeno pomagalo za podsticaj da se biljke brže razviju, a evo kako još možete da ga iskoristite!

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posejete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasn.

BONUS:

Kako Pravilno Čuvati Krompir Da Ne Proklija: Jednostavan Trik Uz Koji Će Vam Trajati Mesecima

Zna se da proklijali krompir nije dobar za zdravlje, pa vam otkrivamo najjednostavniji mogući način da to sprečite

Krompir je namirnica koja bi trebalo da se čuva na suvom i tamnom mestu, poput podrum ili garaže, ali nemaju svi mogućnost da pravilno skladište krompir. Ako se krompir nalazi na svetlom i vlažnom mestu, on počinje da klija i brzo gubi svoju čvrstu teksturu i prepoznatljiv ukus. Ali postoji jednostavan način kako ćete to sprečiti, a potrebna vam je samo jedna jabuka, prenosi Lifehacker.

Sve što treba da uradite je da u svoju gajbicu ili vreću s krompirom dodate jednu jabuku i to u sredinu. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni gas koji sprečava nastanak korena i proklijavanje krompira. Međutim, jabuke takođe utiču na prebrzo sazrevanje drugog voća i povrća pa ih treba čuvati dalje od njih.

Krompir koji se čuva s jabukom ostaje čvrst i bez klica čak i nakon osam nedelja, za razliku od krompira koji se čuva bez jabuke; a oni su „uglavnom mekani, naborani i tužnog izgleda.“ Zato dodajte jabuku i krompir će vam mnogo duže trajati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *