NOGE SU VAM LEDENE – STALNO HLADNE I NEMOGUĆE IH JE ZGRIJATI: Evo šta trebate uraditi

Mnoge osobe imaju problema s hladnim stopalima i najčešće je to bezazleno, ali medicinski stručnjaci navode da kod nekih ljudi to može ukazivati na određeni zdravstveni problem. Savjetuju da s liječnikom provjerite je li sve u redu ako su vam stopala stalno hladna, a uz to imate i neke druge simptome.

Jedan od najčešćih uzroka hladnih stopala jesu niske temperature. Kada boravite u hladnom, krvne žile na stopalima se sužavaju kako bi se spriječio gubitak tjelesne topline, a to može uzrokovati hladna stopala. Ponekad stres i anksioznost također mogu uzrokovati hladna stopala. Jedan od čestih uzroka hladnih stopala jest i slaba cirkulacija.

Ponekad su hladne noge samo posljedica sjedilačkog načina života, što može ometati pravilnu cirkulaciju krvi donjih ekstremiteta, zbog čega su vam stopala onda hladna.

Sve što trebate učiniti u tom slučaju jest više se kretati. Većinu vremena provodite na nogama, a ne na kauču. Redovito vježbanje je izvrsna ideja.

Zaštitite stopala

Izlaganje nogu niskim temperaturama može rezultirati hladnim stopalima i stoga biste trebali stopala zaštititi. Nosite čarape, po mogućnosti neke deblje, čak i kad ste u zatvorenom prostoru. Nošenje čarapa učinkovit je način da spriječite gubitak prijeko potrebne tjelesne topline kroz stopala.

Koristite tople boce

Kada vam stopala postanu hladna, uzmite bocu i napunite je toplom vodom. Omotajte je u manji ručnik i spustite je na pod, a potom stopala naslonite na bocu.

Masaža

U maloj posudi za mikrovalnu pećnicu zagrijte maslinovo ulje nekoliko sekundi. Ulje nemojte previše zagrijati kako ne biste dobili opekline. Toplo maslinovo ulje umasirajte u stopala, savjetuje Healthy builderz. Kada stopala upiju dovoljno ulja, obucite pamučne čarape kako bi ste ugrijali stopala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *