Opadanje kose ili alopecija: Uzrok, simptomi i par trikova kako to spriječiti?

Jeste li se ikada pitali koliko dnevno ispada kose? Brojka je poprilično velika, neovisno o tome radi li se o ženskom ili muškom vlasištu, kratkoj ili dugoj kosi. Prosječno normalno opadanje kose na dnevnoj razini je od 70 do 100 dlaka.

Opadanje kose kozmetički je, ali i zdravstveni problem kod žena i muškaraca, premda češće pogađa muškarce srednje dobi. Ćelavljenje kod žena i muškaraca naziva se alopecija, a radi se o gubitku kose koji uzrok ima u genetici, bolesti ili negativnim utjecajima iz okoline.

Što je opadanje kose ili alopecija?
Alopecija ili gubitak kose može se pojavljivati na različitim dijelovima tjemena te se tako razlikuju vrste tog problema. Zaustaviti opadanje kose nije lako, no postoje načini i tretmani kojima se može usporiti, a uvijek moguća odluka je i transplantacija kose.

Opadanje kose, kada se radi o zdravstvenom problemu, događa se u malim dijelovima koji pri početku nastanka bolesti mogu biti neprimjetni. S vremenom se ti dijelovi tjemena mogu spajati i stvarati vidljivo opadanje kose. Do ovoga najčešće dolazi zbog toga što imunološki sistem zbog nekog uzroka napada folikule dlake i time sprječava da rastu.

Iznenadan gubitak kose može se događati na područjima tjemena, a čak i na obrvama, trepavicama i drugim dijelovima tijela. Napredovanje bolesti i opadanja kose može rezultirati alopecijom universalis – potpunim gubitkom dlake na tjemenu bez mogućnosti ponovnog prirodnog rasta. Ako i dođe do ponovnog rasta, velika je šansa da će ona ponovno otpadati.

Kako prepoznati opadanje kose?
Kako smo već spomenuli, kod zdravog tjemena je opadanje kose normalna stvar, no u granicama do oko 100 vlasi dnevno. Može se prepoznati prvenstveno na tjemenu, ali i drugim dijelovima tijela.

Početni simptomi opadanja kose su lagani gubitak na vrhu glave, spontani dijelovi tjemena s kojih opada kosa te naglo opadanje kose. Opadanje kosa kod žena najčešće kreće s prednje strane, dok je kod muškaraca češći početak na sred tjemena.

Uz to, ovo su još neki mogući simptomi opadanja kose ili alopecije:

– gubitak dlaka na ostatku tijela
– naglo slabljenje vlasi koje lako pucaju
– crveni i suhi dijelovi tjemena
– opadanje obrva ili trepavica

Uzrok gubitka kose
Opadanje kose ili alopecija karakterizira nemogućnost ponovnog rasta kose na dijelovima na kojima je ispala. Najčešće je vezana uz genetsku predispoziciju, no uzrok mogu biti i hormonalni poremećaji ili neki lijekovi.

Genetska predispozicija
Najčešći uzrok opadanja kose je genetika u kombinaciji sa starenjem. Naziva se androgena alopecija, a događa se kod muškaraca i kod žena te najčešće s godinama postaje intenzivnija. Očituje se gubitkom kose na rubu tjemena i dijelovima na kojima kosa opada.

Hormonalne promjene
Nekoliko zdravstvenih stanja može uzrokovati opadanje kose ili trajni gubitak kose. Među njima su hormonalne promjene kod žena za vrijeme trudnoće, poroda ili menopauze, pa i hormonalni disbalans uzrokovan problemima s jajnicima. Opadanje kose nakon trudnoće nije neobično i kosa se uglavnom nakon nekog vremena oporavi i ponovno normalno raste.

Različite bolesti i stanja
Postoji i zdravstveno stanje alopecije areate u kojoj imunološki sistem zbog autoimune bolesti, tumora, lupusa, sifilisa ili drugih stanja uzrokuje ispadanje kose. U slučaju da se radi o nekoj od bolesti nakon izlječenja kosa najčešće ponovno raste. Alergije mogu izazvati ispadanje kose, tako je jedan od simptoma psorijaze upravo slabljenje folikula dlaka.

Dugotrajna izloženost stresu
Osobe koje su svakodnevno izložene stresu na duži period mogle bi doživjeti opadanje kose. Najčešće se događa da se kosa prvo počne rijediti, a onda ispadati na cijelom vlasištu ili na dijelovima uz rub tjemena. Nakon oporavka organizma kosa uglavnom ponovno raste kao prije. U slučaju organizma koji je pod stresom, vjerojatno mu nedostaje nutrijenata koji služe za jačanje folikule dlake. Obično se radi o nedostatku vitamina A, D, C i proteina.

Psihološka zdravstvena stanja
Na opadanje kose mogu utjecati i mentalni problemi. Primjerice, bolest trihotilomanija se očituje nemirom i čupanjem kose. Uz to, neka stanja mogu izazivati stres te smanjivanje snage dlake i opadanje.

Lijekovi i toksini
Izloženost toksinima, otrovima, kemijskim supstancama ili jakim lijekovima također može rezultirati opadanjem kose. Kemoterapija i opadanje kose nisu neobična kombinacija, a slično je i kod lijekova za kardiovaskularne bolesti i depresiju.

Kako spriječiti opadanje kose?
Prva stvar kod sprječavanja opadanja kose je pravovremena reakcija. Zatražite pomoć liječnika ili dermatovenerologa ukoliko uz opadanje kose doživljavate i crvenilo ili svrbež. Nakon dijagnostike će se ustvrditi koji je pravi razlog opadanja kose, radi li se o nekom zdravstvenom problemu, genetici ili lijekovima. Nakon toga kreće liječenje.

Ono što sami možete napraviti i prije odlaska liječniku, ali i kako biste prevenirali opadanje kose je briga o vlastitom tijelu i kosi.

Donosimo par savjeta kako spriječiti opadanje kose:

– smanjite stres i pazite da kroz dan imate dovoljno opuštanja
– nemojte koristiti intenzivne šampone i regeneratore za kosu
– ne perite kosu intenzivnim šamponima svakog dana
– prilikom pranja i sušenja kose budite nježni i pokušajte ne trgati vlasi
– koristite hranjive maske za kosu
– zdravo se hranite i konzumirajte važne nutrijente poput vitamina B, ako je potrebno uzimajte dodatke prehrani
– pijte dovoljno vode
– smanjite korištenje gumica za kosu, peglanje i tretiranje kose vrućim zrakom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *