Osim povišice penzionerima stiže i dodatak na penziju: Isplaćuje se mjesečno, a evo ko ima pravo i koliko on iznosi

S početkom januara 2024. godine zabilježit će se značajan rast primanja svih korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 14,8 posto. Usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada bit će isplaćeni korisnicima u februaru 2024. godine.

Prosječna penzija za januar 2024. iznosit će približno 45.775 dinara, izračunata primjenom švicarske formule uz povećanje od 14,8 posto, što odgovara promjeni prosječne plate bez poreza i doprinosa.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Vlada je na sjednici 7. decembra donijela Uredbu kojom se utvrđuju uvjeti, količina i obuhvat korisnika penzija te dinamika isplate novčanog prirasta uz penziju.

Prema ovoj Uredbi, pravo na dodatni novčani dodatak ostvarit će osobe koje primaju starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju ako njihov ukupni iznos penzije ne prijeđe 51.618,14 dinara između decembra 2023. i novembra 2024. Isplata će i dalje se izrađuju mjesečno, uz redovni iznos mirovine.

Napominjemo da nije potrebno da korisnik podnosi zahtjev za isplatu uvećane penzije, jer će povećanje penzije, kao i uvijek, obračunavati i isplaćivati ​​Fond po redovnoj proceduri, a ne ličnom odlukom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *