OVAKO SE GAJE HORTENZIJE U SAKSIJI – upamtite ova 3 trika i CVJETAT ĆE TOKOM CIJELE SEZONE: Evo šta trebate uraditi, SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM BALKONU

Hortenzije izvorno potiču iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su mnogima omiljeno cvijeće, pa je ljeto ne zamislivo bez ovog cvijeta. Ovo raskošno cvijeće se može uzgajiti i u saksiji, na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno ispoštovati ova 3 pravila: 

1. Vodite računa o veliči saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbjegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smjestite ih u sjenovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

hortenzija-600x379

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbjegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih riječi hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih ljetnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju nevjerovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

(stil.kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *