Ove 4 greške SVAKI DAN PRAVITE kada punite mobilni telefon: Tako mu skraćujete “ŽIVOTNI VIJEK”

Teško da danas iko može „normalno“ da funkcioniše bez mobilnog telefona. Ok, čast izuzecima koji nekako to ipak uspijevaju, ali budimo realni. Mobilni su postali, iz više razloga, potreba koju je teško ignorisati. Ali, jeste li se ikada pitali zašto današnji telefoni imaju tako kratki vijek trajanja? Uglavnom zbog grešaka koje vi pravite.

Prije svega, svoj mobilni telefon morate pravilno održavati i znati pravilno da ga napunite. Ako to ne znate i radite pogrešno, sigurno će vaš telefon imati kraći rok trajanja.

Pa, koje su to greške koje pravimo?

Ostavljanje punjača u utičnici
O ovome većina nas ni ne promišlja kao nešto problematično, ali svakako jeste. Prvo, ostavljanje punjača u utičnici znači i veće račune za struju, a to je i opasno. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja u transformatoru koji može izazvati požar.

Puštate da se baterija isprazni do kraja i onda ga punite do 100 posto
Baterije mobilnih telefona izrađene su od litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako pustite da vam se baterija polako isprazni do kraja, zapravo polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne smijete puniti do 100 posto, niti ostavljati mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Osim toga, ostavljanje mobilnog na punjaču preko noći dovodi do većeg računa za struju, prekida ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja.

Korišćenje telefona tokom punjenja
Pražnjenje baterije tokom punjenja predstavlja veliko opterećenje za bateriju. Ako morate nešto da uradite na svom telefonu, skinite ga s punjača, a kada završite – vratite ga na punjač. To je najbezbjednije, prenosi Jutarnji.

Korišćenje raznih punjača
Pri kupovini novog mobilnog uz njega dobijate i odgovarajući punjač. Zato uvijek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Snaga punjenja je različita za svaki punjač i mobilni, a važno je uvijek puniti odgovarajućom snagom. Ipak, za punjenje je uvijek bolje koristiti utičnicu nego druge uređaje, poput prenosnog računara. Svakako imajte to na umu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *