OVE SJEMENKE POMAŽU KOD OBARANJA HOLESTEROLA: Zauzimaju čak 9. mjesto na skali od 100 najhranjivijih namirnica!

Laneno sjeme se pokazalo kao moćna hrana, prepuna blagodati za opšte zdravlje. Lan je toliko bogat da njegove sjemenke zauzimaju deveto mjesto na skali 100 najhranjivijih namirnica.
Laneno sjeme se pokazalo kao moćna hrana, prepuna blagodati za opšte zdravlje. Lan je toliko bogat da njegove sjemenke zauzimaju deveto mjesto na skali 100 najhranjivijih namirnica.

U nastavku pročitajte koje sve hranljive materije možete pronaći u ovim sjemenkama.

Ove masne kiseline dio su onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma. A znate šta? Laneno sjeme je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina na svijetu! One su veoma važne za nas, a naše tijelo ih ne stvara, već moramo da ih unesemo kroz ishranu. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim sjemenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mljeveni lan je nenadmašan. Eto razloga da ga uvrstite u vaš jelovnik!

Lignini:

To su jedinjenja koja su dio skoro svake biljne hrane. Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Po čemu su posebni? Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanata i djeluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Poređenja radi, lanene sjemenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo sjeme. Ova svojstva čine ga moćnim u borbi protiv brojnih bolesti i upala, a fitoestrogen vrši svoju ulogu u regulisanju nekih zdravstvenih stanja kod žena.

Sluzasta struktura:

Ono po čemu su lanene semenke posebne jesta njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolju probavu. Ova sluz na neki način održava ravnotežu u probavi – omogućava bolje pražnjenje crijeva i spriječava zatvor, dok u isto vrijeme spriječava prebrzo pražnjenje i omogućava crijevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane, piš minutzamene.com.

Redovnom konzumacijom lanenih sjemenki možete uticati na sljedeće zdravstvene probleme:

Zdravlje srca:

Mljevno sjeme lana bogato je omega 3 masnim kiselinama. Istraživanja koja su se bavila njegovim uticajem na zdravlje pokazala su da one mogu imati značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju artimije. Omega 3 masne kiseline spriječavaju stvrdnjavanje arterija usljed stvaranja naslaga u njima i pomažu u snižavanju lošeg holesterola. U tom procesu još značajnu ulogu imaju lignini. Istraživanja su pokazala da oni smanjuju mogućnost formiranja naslaga u krvnim sudovima za čak 75%. To je, priznaćete, impozantana brojka.

Odlične za varenje:

Sjemenke lana sadrže velike količine vlakana koja mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja probave. Odličan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna podstiču kretanje materijala kroz vaš probavni sistem.

Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, laneno sjeme reguliše crijevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma i poboljšavajući probavu. Na želudac deluju oblažući njegovu sluzokožu, te smanjuju probleme s povećanom kiselinom.

Vlakna u sastav lanenog sjemena ulaze kao rastvorljiva i nerastvorljiva, blagotvorna su za probavu, zdravlje crijeva, održavanje idealne tjelesne težine i regulaciju holesterola.

Izvor proteina:

Protein je važan za zdravlje kostiju, mišića, hrskavice i kože. Laneno sjeme je odličan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina. Jedna kašičica lanenog sjemena sadrži skoro 2 grama proteina, tako da je laneno sjeme održiva opcija puna proteina za one koji traže alternativu izvorima životinjskih proteina.

Smanjenju upale na koži:

Ne samo da su lanene sjemenke prepune internih nutritivnih prednosti kada se redovno jedu, već sadrže i ogromne prednosti kada se nanesu direktno na kožu. Pošto laneno sjeme ima visok sadržaj antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, može da pomogne u suzbijanju upale na koži. Također se pokazalo da lanena vlakna imaju efekat zarastanja kože. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene koje su svakodnevno koristile laneno ulje dovele do poboljšanja elastičnosti kože, povećane hidratacije i sjajnijeg tena.

Jačaju imunitet:

Kada pomenemo antioksidante, većina ljudi pomisli na čarobne moći borovnica, limuna i ostalog južng voća bogatog vitaminom C. Malo njih, ili skoro niko, i ne pomišlja da nađe ova svojstva u lanenom sjemenu. Lignini su puni antioksidanata koji se sjajno bore protiv raznih upalnih procesa, visrusa, bakterija, gljivica i održavaju zdravlje naših ćelija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *