Ovo cvijeće treba da ima svako dvorište: Privlači NOVAC, pozitivnu energiju i BLAGOSTANJE u porodici

Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije kako u domu, tako i u bašti su bujne zelene biljke, koje prema drevnim vjerovanjima, privlače energiju blagostanja i bogatstva.

Evo za koje cvijeće se smatra da donosi upravo to porodici:

Zimzeleno grmlje – poželjno je u okruženju kuće posađeno u malim grupama jer doprinosi opštoj stabilnosti kuće. Čuva je i odbija loše uticaje iz okoline.

Travnjak – bitno je da bude održavan i uljepšan cvijećem, koje bi trebalo da bude žutih i crvenih nijansi jer ono aktivira pozitivnu energiju.


Crveno i žuto cvijeće – vjeruje se da cvjetovi crvene boje povećavaju energiju cijele lokacije i pozitivno se odražavaju na zdravlje ukućana. Postoji i vjerovanje da žuto cvijeće podstiče komunikaciju i razmjenu energije sa okolinom.. Bijela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost, međutim crvenu ružu, za razliku od nas, Kinezi doživljavaju kao cvet koji može da izazove sitničavost i narcisoidnost. Ruža je simbol ljubavi, strasti i ljepote. Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno. U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s tjelesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odbacivalo.

Danas su uvažena sljedeća značenja boja ruža:

– Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.

– Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, nevjerstva i ljubomore.

– Bijele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost.

ruze-mini-patuljaste

– Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost.

– Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.

– Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nežnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.

– Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Begonija – podstiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan djeluje stimulativno na pisce i umjetnike. Međutim, po starom kineskom vjerovanju cvjetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

Različak – podsticajno deluje na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

Iris – naziv perunika dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gdje je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvijet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Ljiljan – u staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je bijeli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvijet – simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

321241-ljiljanbeautiful-bloom-blooming-blossom-132468-iff

Drvo smokve – simbol je izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa.

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *