Ovo je koliko vode možete popiti svaki dan bez oštećenja mozga: Ovaj broj je tačno mjerenje

Održavanje hidratacije ključno je za optimalno zdravlje i višestruke tjelesne funkcije, kao što je podržavanje probave, regulacija tjelesne temperature i promicanje isporuke nutrijenata. Ali pijenje previše vode može dovesti do prekomjerne hidratacije, što se događa kada pijemo previše vode.

Kao dobra polazna tačka preporučuje se pijenje oko osam čaša vode dnevno, ali to zavisi i od okruženja, nivoa aktivnosti i zdravstvenih stanja kao što su trudnoća ili dojenje.

Pijenje previše vode može uzrokovati intoksikaciju i utjecati na funkciju mozga. Ovo se dešava kada previše vode u ćelijama uzrokuje da ćelije nabubre. To dovodi do stresa na mozak, izaziva konfuziju, pospanost i glavobolje, što može dovesti do hipertenzije (visok krvni pritisak) i bradikardije (nizak broj otkucaja srca). Kada u tijelu ima previše vode i nivoi opadnu, stanice nabubre, što dovodi do rizika od epilepsije, kome, pa čak i smrti, prenosi Mirror.

Znakovi viška vlage
Posmatrajte boju svog urina. Boja varira od svijetlo žute do smeđe, ovisno o količini vode u tijelu. Bistar urin ukazuje da ste popili previše vode u kratkom vremenskom periodu. Češći odlazak u toalet je još jedan pokazatelj, normalan broj mokrenja je šest do osam puta dnevno.

Za ljude koji redovno konzumiraju kofein ili alkohol, odlazak u toalet 10 puta dnevno je normalan. Kada u tijelu ima više vode nego što bubrezi mogu izlučiti, višak vode može dovesti do intoksikacije vodom. Može uzrokovati opasan disbalans elektrolita i može se nakupiti u tijelu, uzrokujući mučninu, povraćanje i proljev.

Još jedan znak dehidracije ili prekomjerne hidratacije je višak vode u tijelu, što snižava razinu soli i uzrokuje oticanje stanica. Zatim se povećavaju i mozak počinje pritiskati lubanju. To na kraju može uzrokovati jake glavobolje, oštećenje mozga i probleme s disanjem. Kada ćelije oteknu, stopala, ruke i usne mogu postati otečene i obezbojene, uzrokujući promjenu boje kože. Pijenje previše vode može poremetiti ravnotežu vašeg tijela, snižavajući “nivo elektrolita” vašeg tijela i izazivajući grčeve i grčeve mišića. Bubrezi su primorani da rade jače kako bi uklonili višak vode. Ako pijete previše vode i ne možete ustati iz kreveta, to je zato što su vam bubrezi pod opterećenjem.

Koliko vode treba da popijem?
Na količinu vode koja je potrebna vašem tijelu utiču vježbanje, klima, težina i spol. Žene između 19 i 30 godina treba da piju oko 2,7 litara vode dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 3,7 litara. Korištenje nivoa žeđi kao osnovne vrijednosti možda neće biti od pomoći za sportiste, starije odrasle osobe i trudnice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *