Ovo je šest najefikasnijih prirodnih rješenja za bol u koljenu koje možda imate

Dugotrajno hodanje i vježbanje mogu uzrokovati ubrzano trošenje koljena

Nemilosrdno novinarstvo ne finansira vlada, nemilosrdno novinarstvo finansiraju čitaoci. Telegram je podržan. Saznajte više o pretplati ovdje.

Svako vrijeme provedeno na nogama je dobro za vaše zdravlje. Ali dugotrajno hodanje, sport i razne ozljede mogu uzrokovati ubrzano trošenje koljena, posebno kod osoba s prekomjernom težinom.

Čak i pet kilograma viška znači dvadeset puta veću težinu na kolenima. Što je veća težina, to će vaša koljena doživjeti veći stres.

Kada pogledate broj koraka koje napravite svaki dan, stres na koljenima je ogroman i postaje jasno zašto su vaša koljena tako lomljiva. Koljeno je najčešće korišteni zglob u tijelu i jedan od najlomljivijih. Ako patite od bolova u koljenu i tražite načine da ublažite bol i nelagodu, razmotrite sljedeće savjete.

1.Masaža

Ako imate bolove u koljenu, dubinska terapeutska masaža iskusnog terapeuta će vjerovatno pomoći odmah. Samo jedan mišić kontroliše koleno, popliteus, koji pomaže u rotaciji i ekstenziji zgloba kolena. Kada se vaš popliteus počne žaliti, potražite terapeuta jer masaža može učiniti čuda za vaša koljena.

2.Glutealni mišići
Jačanje mišića zadnjice dovest će do pobjede. Ne samo da će nošenje farmerki učiniti da izgledate bolje, već će i ublažiti bolove u koljenima. Slabi glutealni mišići mogu uzrokovati okretanje noge prema unutra, uzrokujući bol s vremenom.

 1. Tai Chi

Istraživanja pokazuju da je Tai Chi, kineska finomotorička vježba, jednako efikasna kao i fizikalna terapija u liječenju osteoartritisa. 204 pacijenta praćena su 3 mjeseca u medicinskom centru Tufts u Bostonu. Polovina je primala fizikalnu terapiju, a druga polovina je dva puta sedmično pohađala Tai Chi grupu. Svi se osjećaju bolje. Ljudi koji učestvuju u Tai Chi-u se također osjećaju bolje.

 1. Održavajte idealnu težinu
  Ako ste gojazni, vrijeme je da izgubite višak kilograma. Razmislite o tome na ovaj način. Prilikom hodanja svaki dodatni kilogram povećava opterećenje koljena za 4 puta, a kod trčanja stres je još veći. Ako ste zabrinuti koliko kilograma trebate izgubiti, evo nekoliko dobrih razloga. Svako malo mršavljenja smanjuje bol u koljenu. Gubitak od 5 kg kod mladih gojaznih žena smanjuje rizik od osteoartritisa za 50%, prema istraživanju sa Univerziteta Harvard. Izbjegavajte aktivnosti koje povećavaju bol u koljenima i hranite se zdravije.

5.Dobre cipele
Ako nosite visoke potpetice, težina se ne raspoređuje ravnomjerno po stopalima, što može dodatno pritisnuti vaša koljena i uzrokovati bol. Kako biste smanjili bol u koljenu, odaberite udobne, meke cipele s jastučićima dizajnirane da umanjuju šok pri hodanju.

 1. Protuupalni začini i alternative
  kurkuma
  Preporučite kurkumu
  Koristite neke začine u svojim omiljenim receptima kako biste dodali ukus svojoj hrani, ali također imaju neka protuupalna svojstva. Uz pravu zamjenu, osjetit ćete i olakšanje od bolova u koljenu. Kurkuma, cink, riblje ulje i ulje bakalara se preporučuju jer svi imaju snažna protuupalna svojstva i mogu smanjiti bol. Ne zaboravite da se odmorite, ledite i držite noge podignute. Čim osetite bol, sedite i skinite malo tereta sa kolena. Stavite hladne obloge i podignite noge. Ovo su načini za smanjenje upale i ublažavanje boli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *