OVO P0VRĆE TREBA DA JEDETE ZIMI: On će vam sačuvati zdravlje tokom čitave sezone, nikako ga ne sklanjajte SA STOLA

Praziluk pripada istoj porodici povrća kao i luk, ljutika, mladi luk, vlasac i beli luk. Od svih vrsta luka, on je najblažeg ukusa i nema jak miris. Ima malo kalorija, ima gvožđe, vitamin E, folnu kiselinu i vlakna.

Može se brati od početka jeseni do kraja proljeća. Zato je praziluk važna namirnica, posebno zimi, kada je izbor povrća prilično mali.

Praziluk ima brojne zdravstvene prednosti, a mi smo za vas odabrali tri.

Smanjuje upalu i dobro je za srce
Praziluk dolazi iz porodice “allium porum”, koja takođe uključuje luk i bijeli luk. Nekoliko studija povezuje alliume sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Poriluk sadrži nekoliko korisnih spojeva za koje se smatra da smanjuju upalu i štite srce.

Kempferol sadržan u praziluku ima protuupalna svojstva, a hrana bogata kempferolom povezana je s manjim rizikom od srčanog udara ili smrti od srčanih bolesti. Nadalje, praziluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata, koji su jedinjenja sumpora koja mogu biti od koristi za srce snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, prenosi Healthline.

Pomaže varenje
Praziluk je bogat vlaknima za koja se zna da su dobra za probavu. Ovo povrće sadrži i prebiotike, a zatim proizvodi kratkolančane masne kiseline, kao što su acetat, propionat i butirat. Istraživanja sugeriraju da ishrana bogata prebioticima može pomoći vašem tijelu da apsorbira važne hranjive tvari, što može poboljšati cjelokupno zdravlje.

Odlično je ako želite da smršate
Kao i većina povrća, praziluk može potaknuti gubitak težine. Praziluk je dobar izvor vode i vlakana, koji mogu spriječiti glad, a najbolji dio je to što ćete se osjećati siti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *