Ovo su znakovi da imate melanom: Ako ga ne primijetite na vrijeme, može se proširiti na druge dijelove tijela

Doktori kažu da je početne simptome lako propustiti, ali su ključni za uspješno liječenje.

Karcinom kože uključuje kožni melanom, karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija. Karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija uspešno reaguju na lečenje.

Melanom je agresivniji i opasniji oblik raka, a liječenje ovisi o njegovom ranom otkrivanju.

Devet od 10 karcinoma kože može se uspješno liječiti ranim otkrivanjem jer su manje šanse da se proširi na druge dijelove tijela. Dermatologinja dr Dubravka Đerić odgovara na najčešća pitanja o raku kože.

Ko je u većem riziku od melanoma?

Rizik od melanoma je visok ako:

ljudi svijetle puti

Pege se pojavljuju nakon sunčanja

svijetle kose i očiju

Na tijelu ima više od 50 mladeža

Tinejdžeri nenormalnog izgleda

opekotine od sunca

genetska predispozicija

Opekotine od sunca kao dijete

vrijeme provedeno na suncu bez zaštite

Koristite solarijum

Kako izgleda melanom?

Melanom je obično smeđi ili crni. Mogu biti boje kože, roze, crvene, ljubičaste, bijele ili plave. Prvi znak melanoma je promjena veličine ili boje postojećeg mladeža ili pojava novog mladeža.

Kod 30 posto pacijenata sa kožnim melanomom tumor se razvija u postojećem mladežu. Kod 70% pacijenata melanom se razvija na prethodno nepromijenjenoj koži.

Javlja se češće kod žena. Ako se melanom dijagnosticira na vrijeme i odmah počne liječenje, on je gotovo uvijek izlječiv. U suprotnom, može se proširiti na druge dijelove tijela i postati teško liječiti, često sa fatalnim posljedicama.

Koji su simptomi?

Mladost sa nepravilnim ivicama

asimetrična mladost

obezbojena mladost

Madeži veći od 6 mm

Pigmentirane ili nepigmentirane promjene na koži koje se mijenjaju i brzo rastu

Kada je pravo vreme da posetite dermatologa?

Dr Dubravka Đerić, dermatolog sa 22 godine iskustva u kozmetičkoj dermatologiji, preporučuje da se preventivni pregledi obave pre nego što se pojave prve vidljive promene na koži. Fotofinder uređaj je dizajniran za praćenje mladeža i drugih promjena na koži pacijenata svih uzrasta. Ukoliko pacijenti primete bilo kakve promene, trebalo bi da se obrate svom lekaru što je pre moguće.

Kako se dijagnosticira melanom u ranoj fazi?

Jedina prikladna metoda za rano otkrivanje melanoma je digitalna dermoskopija sa mapiranjem cijelog tijela – aparat Fotofinder. Ovaj uređaj ima jedini sistem koji može polarizirati fotografije cijelog tijela za detaljnije snimanje. Sistem automatski označava nove lezije kao i promjene u postojećim lezijama. Vrijeme pregleda je 5 minuta. Svako se može testirati, ali se posebno preporučuje osobama sa velikim brojem abnormalno razvijenih mladeža (nevusa) i onima koji već imaju melanom. Liječenje ovog raka kože mora se obaviti hirurški. Ovaj test je takođe koristan u daljem planiranju operacije melanoma.

Pored ove dijagnostičke metode, važan je i samopregled, koji se postiže edukacijom građana o ABCDE karakteristikama melanoma. Potvrda melanoma potvrđena je histopatološkom verificiranjem. Operacija uključuje široku eksciziju kako bi se tumor potpuno uklonio i spriječila mogućnost ponovnog pojavljivanja tumora na istoj lokaciji.

Da li je moguće izliječiti melanom?

Melanom je izlječiv. Sam tretman zavisi od obima bolesti u trenutku otkrivanja (stadijum bolesti). Najuspješniji tretman je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma histopatološkom analizom (pregled tkiva pod mikroskopom). Svaka promjena na mladežu može biti melanom i zahtijeva pregled kod ljekara.

Tajna potpunog izlječenja je brzo uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne smije odlagati jer to znači da će rak metastazirati. Melanom se može brzo proširiti (metastazirati) na druge dijelove tijela kroz limfni sistem ili krv.

Prevencija i kako se zaštititi

Dr Dubravka Jelić smatra da je testiranje najbolji način da se to spriječi. To skraćuje vrijeme liječenja (ako se melanom razvio) i značajno poboljšava kvalitetu života. Nadalje, u svrhu prevencije važne su i sljedeće tačke:

Redovno obavljajte samopreglede.

Zaštita od UV zračenja je najvažniji dio prevencije raka. Preporučljivo je koristiti kremu sa SPF faktorom 15+.

Izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti kada je zračenje najveće (od 10 do 16 sati).

Nemojte koristiti solarijume.

Koliko često trebam provjeravati?
Dr Dubravka Đerić: Na ovo pitanje se može odgovoriti kada pacijent dođe kod dermatologa na prvi pregled. Ovaj problem se razlikuje od osobe do osobe, pri čemu je za neke potrebno nekoliko posjeta godišnje, dok se pacijentima bez problema savjetuje da dolaze rjeđe (obično jednom u 6 mjeseci).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *