PRAVILNO ZAMRZAVANJE POVRĆA – Ovako ćete ispravno odložiti zalihe za zimu, zadržaće SVEŽINU I aromu

Najpraktičnije je pakovati ga u manje vrećice!

Zamrzavanje se smatra najprikladnijim načinom da se “produži život” svežim sezonskim plodovima, jer se na niskim temperaturama efikasno usporava prirodni proces kvarenja hrane Voće i povrće sadrže mnogo vode pa su osetljivi na zamrzavanje, ali ako se pridržavate određenih pravila, u namirnicama možete sačuvati više hranljivih materija nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja, piše Ivana Vodogažec.

Preporučuje se zamrzavanje, odnosno čuvanje na -18 °C, jer se na toj temperaturi onemogućavaju aktivnost i razmnožavanje mikroorganizama, a namirnice zadržavaju hranljive materije, boju i ukus.
Na -18 °C u zamrzivaču povrće u proseku može da se čuva 8–12 meseci, a voće 6‒10 meseci.
Birajte što kvalitetnije i svežije voće i povrće koje dolazi direktno iz bašte ili voćnjaka. Pre zamrzavanja dobro ga operite, očistite i uklonite sva oštećenja.
Pre stavljanja u zamrzivač namirnice već treba da budu ohlađene, a nakon odmrzavanja upotrebite ih što pre.
Najpraktičnije je namirnice pakovati u plastične vrećice i posude sa poklopcem.
Neka u pakovanju ostane što je manje moguće vazduha – istisnite ga iz vrećica, jer ćete tako sprečiti gubitak ukusa i isušivanje namirnica.
Na pakovanjima označite vrstu proizvoda i datum zamrzavanja kako biste se lakše snalazili i pazili na trajnost namirnica.
Zamrznuto voće i povrće ne treba odleđivati nego se može odmah pripremati, pa je najpraktičnije pakovati ga u manjim, jednokratnim količinama, dovoljnim za jedan obrok.
Kako zamrznuti povrće i začinsko bilje:sataraš

Gotovo sve vrste povrća koje mogu da se zamrznu najbolje je pre toga blanširati kako bi se što više očuvao kvalitet. Ako povrće nakratko prokuvate u kipućoj vodi ili na pari, znatno se smanjuje količina mikroorganizama i delovanje enzima koji uzrokuju promenu teksture, boje i ukusa.

Blanširanje se preporucuje za korenasto povrće (npr. šargarepa, cvekla), grašak, mahuarke, karfiol, brokoli, spanać, blitva, kelj, tikvica, bundeva, paprika, kukuruz, patlidžan…
Tvrdo povrće (npr. šargarepa, celer, peršun) blanšira se oko 4 minuta, a mekše (npr. mahunarke, bundeva, tikvica) od 1 do 3 minuta.
Nakon blanširanja, povrće treba brzo ohladiti, najbolje pod mlazom vode, ili ga ubaciti u lonac sa hladnom vodom. Nakon toga ga ocedite i osušite, a potom zapakujte.
Kad odmrznete povrće, ne zaboravite da je vec blanširano, pa ga ne treba dugo kuvati.
Za zamrzavanje nije pogodno povrce sa vrlo visokim udelom vode zelena salata, radič, rotkvica, krastavac, paradajz (bolje rešenje je skuvati sok od paradajza i zamrznuti
ga u plastičnim bočicama, za pripremu čorbica i sosova).
Ne preporučuje se zamrzavanje krompira, a ni pečuraka.
Sveže začinsko bilje (npr. peršun, celer, bosiljak) može da se zamrzne. Očistite ga, operite, ocedite, iseckajte i stavite u kese za zamrzavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *