“Pred spavanje P0JEDITE 0VU V0ĆKU i ona će 0ČISTITI CREVA kao buldožer” – SAVETI DR ČUBRILA ZA BRZ0 PRAŽNJENJE CREVA koje trebate 0BAVEZN0 ISPR0BATI

Dr Dejan Cubrillo, ugledni stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, iscrpnim objašnjenjima razbija zablude o detoksikaciji. U današnjem društvu detoksikacija je postala popularan trend.

Međutim, ja to osobno ne doživljavam kao prolaznu modu, poput kratke detoksikacije ili posta, ili ispijanja određenih sokova na ograničeno vrijeme. Detoksikaciji treba pristupiti kao sustavnom procesu. Kada su naša tijela otrovana, to je izdajnički znak neravnoteže, a ključno je razumjeti uzrok te neravnoteže, posebno kada proizlazi iz loše prehrane.

Kada se hrana ne probavlja pravilno, postaje osjetljiva na mikroorganizme poput bakterija i gljivica. Ova sićušna stvorenja uspijevaju u nehigijenskim uvjetima.

dr.sc. Cubrillo je istaknuo da naš fokus ne treba biti samo na razvoju lijekova, već i na stvaranju okruženja koje suzbija potražnju za drogama. Osobe s bolešću masne jetre neizbježno će doživjeti povišene razine inzulina jer je glavna uloga inzulina stvaranje masti u jetri. Važno je napomenuti da konzumacija hrane ne proizvodi izravno kolesterol.

Međutim, redovita konzumacija ćevapa i pljeskavica remeti probavu i dovodi do povećanja razine inzulina, što pak potiče stvaranje kolesterola u jetri. Ljudi s visokom razinom kolesterola često imaju i povišenu razinu inzulina. Ne mislim da je svaka razina kolesterola od 6 katastrofalna situacija. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da izbjegavaju aktivnosti koje povisuju kolesterol.
Moj savjet je da pojedinci uvrste antioksidanse u svoju prehranu. To se može postići umjerenim unosom voća i povrća, otprilike 50 do 100 grama ukupno.

Ovi izvori antioksidansa bogati hranjivim tvarima mogu se neprimjetno integrirati u cjelokupnu prehranu.

Šareno i vizualno privlačno voće, posebice biljke, imaju izvanrednu sposobnost snižavanja razine kolesterola. Naše prehrambene navike osmišljene su tako da izbjegavamo konzumiranje previše šećera, dok pazimo na veličinu porcija kako bismo osigurali da gušterača ne bude preplavljena masnoćom.

Za aromatiziranje koristimo samo minimalnu količinu masnoće, doslovno. Osim toga, naš prvi prioritet je zaštititi zdravlje naših žučnih vodova uključivanjem bilja u našu prehranu i povremenim uživanjem u vodi s limunom i đumbirom. Što mislite o sokovima za detoksikaciju? Pića prolaze kroz proces miješanja, prešanja i pročišćavanja.

Međutim, njihovi učinci na tijelo još nisu otkriveni potrošačima. Važno je shvatiti da ovi sokovi uzrokuju značajno povećanje razine inzulina u usporedbi s rezultatima testa opterećenja glukozom.

Kao rezultat toga, razgradnja masti postaje izazovna, što dovodi do stvaranja kolesterola i nakupljanja viška masti u jetri.

Konzumaciju ovako pripremljenog soka treba ograničiti jer se ne preporučuju velike količine. Ja osobno ne podržavam ispijanje soka osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke kako bi se smanjio utjecaj na gušteraču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *