RANI znakovi koji predviđaju moždani udar. Pojavljuje se češće kod žena!

Vrijedi biti svjestan neuobičajenih simptoma moždanog udara koji se češće opažaju kod žena.

Među ženama, moždani udar nalazi se na četvrtom mjestu uzroka smrtnosti i dodatno je primarni čimbenik koji doprinosi značajnom, trajnom oštećenju.

Akronim FAST, koji je široko poznat većini pojedinaca, predstavlja:

Akronim FAST, koji označava općepoznatu frazu, poznat je većini pojedinaca.
F: LICE – Uputite osobu da legne licem prema dolje i zatraži osmijeh. Možete li primijetiti bilo kakvu asimetriju ili opuštenost na jednoj strani lica?
Provjerite postoji li ARM – Slabost ruke tako što ćete uputiti osobu da podigne obje ruke. Ima li kretanja prema dolje?

S: GOVOR – Ako postoje poteškoće u artikulaciji riječi, tražite od osobe da ponovi osnovnu frazu. Čini li se da je njihov govor nerazgovjetan ili neobičan?
Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, nužno je da odmah nazovete 911. Vrijeme je od presudne važnosti jer je u ovakvim situacijama svaka minuta ključna.

Simptomi moždanog udara kod žena često prolaze nezapaženo, jer su sklone davati prednost dobrobiti drugih ispred vlastite. Međutim, postoje specifični pokazatelji koji mogu upućivati ​​na moždani udar kod žena, a koji se mogu zanemariti zbog njihove nesebične prirode.

Shermane Winter-Wofford, osoba koja je preživjela moždani udar, živo se prisjeća početka simptoma kao da se dogodilo jučer. Ipak, prisjeća se i svoje nevoljkosti da druge optereti svojim stanjem.

U stanju straha i tjeskobe, ona kaže: “Bila sam ispunjena golemim užasom i strepnjom. Situacija mi je bila potpuno zbunjujuća, ostavljajući me potpuno bez znanja i nesposobnom da shvatim.

Život joj je visio o koncu jer je nakon manje od 60 minuta stigla na hitnu da bi otkrila da je doživjela moždani udar. Winter-Wofford naglašava ozbiljne posljedice zanemarivanja upozoravajućih znakova moždanog udara, budući da bi mogao biti koban.

Ključno je da budete svjesni niže navedenih znakova upozorenja i da odmah kontaktirate hitnu službu bez oklijevanja.

Možete li, molim vas, objasniti što je moždani udar?

Često se raspravlja o pojmu moždanog udara, ali koliko ljudi ima pravo razumijevanje njegove prirode? Stroke.org definira moždani udar kao “napad na mozak” koji se događa kada je određena regija mozga lišena opskrbe krvlju, što rezultira smrću moždanih stanica zbog nedostatka kisika. Ovaj gubitak funkcije moždanih stanica naknadno utječe na različite kognitivne i fizičke sposobnosti, uključujući pamćenje i kontrolu mišića.

Ozbiljnost moždanog udara može se razlikovati ovisno o mjestu i nastaloj šteti. Blagi moždani udar može dovesti do privremene obamrlosti udova, dok veći moždani udar može dovesti do trajne paralize. Vrijedno je napomenuti da više od dvije trećine osoba koje prežive moždani udar ostanu s trajnim invaliditetom.

Pojava moždanog udara može se pripisati začepljenoj arteriji, pucanju krvne žile ili privremenom poremećaju protoka krvi u mozgu poznatom kao prolazni ishemijski napad (TIA).

Indikacije i manifestacije

I muškarci i žene mogu doživjeti zajedničke simptome kada dožive moždani udar.

Svake godine nevjerojatnih 55 000 žena više nego muškaraca doživi iscrpljujuće učinke moždanog udara, uključujući obamrlost udova, zbunjenost, poteškoće s govorom, oštećenje vida, neobjašnjivu slabost i vrtoglavicu, kao i neobjašnjive glavobolje.

Bez znanja mnogih, žene doživljavaju niz različitih simptoma koji pridonose ovoj pojavi. Ovi simptomi uključuju:

Nesvjestica
Promjene u ponašanju često mogu biti popraćene primjetnim nedostatkom daha.
Uznemirenost
Halucinacije
Osjećaj mučnine ili povraćanja
Glavobolja
Napadi
Štucanje

Žene imaju pristup jednostavnim preventivnim mjerama koje mogu učinkovito smanjiti rizik od moždanog udara.

Čimbenici koji doprinose riziku od moždanog udara i mjere za njegovo sprječavanje.

Prepoznavanjem različitih čimbenika rizika koji su prisutni u vašem životu, možete učinkovito ublažiti vjerojatnost moždanog udara u budućnosti.

Sljedeći čimbenici rizika često su povezani s moždanim udarom:

Moždani udar može se pripisati različitim čimbenicima rizika za zdravlje kao što su prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, tjelesna neaktivnost, teško ili prekomjerno pijenje i uporaba droga.

Čimbenici rizika za pušenje ili izlaganje pasivnom pušenju uključuju visoki krvni tlak i visoke razine kolesterola.
Dijabetes
Kako bi ublažile potencijalne rizike od moždanog udara, žene su dobro informirane o apneji za vrijeme spavanja i mogu primijeniti različite strategije kako bi je učinkovito spriječile.

Tijekom trudnoće ili na početku kontracepcije ključno je pratiti krvni tlak. Osim toga, važno je redovito provjeravati razinu kolesterola i održavati zdravu težinu. Preporuča se najmanje 20 minuta tjelovježbe dnevno, jer potiče opće blagostanje.

Također se savjetuje da prijavite sve promjene raspoloženja, jer depresija može potencijalno povećati rizik od moždanog udara kod žena. Uključivanje više maslinovog ulja u vaše kuhanje može imati koristi za zdravlje srca. Davanje prioriteta kvalitetnom snu ključno je za održavanje dobrog zdravlja. Vrlo se potiče pronalaženje učinkovitih strategija za upravljanje stresom.

Ono što je najvažnije, važno je ne zanemariti znakove upozorenja, jer rano otkrivanje može pomoći u kontroli štete uzrokovane moždanim udarom. Neophodno je da vi i vaši najmiliji budete svjesni rizika od moždanog udara i da poznajete preventivne mjere.

Jesu li vam ove informacije bile korisne? Ne zaboravite proširiti vijest dijeljenjem ove objave sa svojim prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *