Riba umjesto pastrve i šarana je “sto puta” zdravija! Kilogram se može prodati i do 500 dinara, a melem je za srce.

Želite li potrošiti jeftinije i zdravije, ovo je idealna riba!

Vrijeme posta i slava tjeraju nas da malo pripazimo na ishranu. Budući da je riba jedna od glavnih namirnica na blagdanskom stolu, i za one koji drže božićni post, ona se sve više bira.

Srbijanci zauzimaju najveći dio tržišta šarana i pastrve, čije se cijene trenutno kreću između 600 i 800 dinara po kilogramu, čak duplo skuplje nego lani. No, postoji još jedna vrsta ribe koja se u većim trgovačkim lancima može naći i do 500 dinara po kilogramu, a koja također sadrži više proteina, a manje kalorija. Ovo je morska riba – oslić!

Dakle, u 100 grama bakalara nalazi se samo 71 kalorija, što znači da ga bez grižnje savjesti mogu jesti i gurmani i oni koji vole velike porcije. Osim toga, zbog bogatog sadržaja proteina, sa 17 grama proteina na 100 grama, bakalar je idealan izbor za one koji paze na svoju tjelesnu težinu.

Za one koji imaju problema s kolesterolom, bakalar sadrži samo 0,3 grama masti i bogat je omega-3 masnim kiselinama koje djeluju na zdravlje srca. Također je bogata kalcijem, fosforom i selenom, kao i kompleksom vitamina B12.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *