Simptomi krvnih ugrušaka u tijelu: Ako to primijetite, odmah potražite medicinsku pomoć

Rani stadijumi tromboze mogu nestati bez ikakvih simptoma. Zato doktori stalno naglašavaju važnost redovne kontrole broja krvnih zrnaca, počevši od holesterola i triglicerida.

Tromb je vrsta krvnog ugruška, a njihovo stvaranje je kritično na mjestu rane nakon ozljede. Sprečavaju obilno krvarenje, štite od infekcija izazvanih prodiranjem bakterija i pospešuju zarastanje rana, pišu Lepa i Srećna.
Međutim, ovaj krvni ugrušak može biti vrlo opasan kada se trombociti slijepe i formiraju ugrušak i zaglave u krvnim sudovima. Krvni ugrušci u venama nazivaju se duboka venska tromboza i najčešće se javljaju u venama nogu i karlice.

Simptomi su oticanje nogu – obično samo jedne noge ili, rijetko, obje noge. Na koži se mogu pojaviti promjene u obliku tamnih mrlja, a pacijent može osjetiti bol u blizini mjesta tromboze. Teško je hodao i koža mu je bila topla na dodir. Veoma je važno da se ukoliko dođe do ovakvih simptoma pacijent što manje kreće i javi se lekaru radi pregleda i upućivanja na dalju dijagnozu.

Detekcija krvnih ugrušaka u venama kolor doplerom. Ova metoda je bezbolna i ne zahtijeva anesteziju, a ultrazvukom se otkriva ne samo duboka venska tromboza, već i moguće proširene vene i stanje zida krvnih žila.

Za samo nekoliko minuta, vaskularni hirurg može postaviti dijagnozu i u skladu s tim planirati odgovarajući tretman.

To najčešće uključuje lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi („razrjeđuju“ krv) i trombolitike, koji otapaju krvne ugruške. Duboka venska tromboza zahtijeva hospitalizaciju i intenzivno liječenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *