ŠIRI SE BOLEST POLJUPCA, NAJUGROŽENIJI SU UČENICI I STUDENTI: Ovo su simptomi

Na području Beograda u Srbiji tokom prošle godine zabilježeno je 19 slučajeva infektivne mononukleoze poznatije još i kao bolest poljupca.

Od početka ove godine do kraja prošle sedmice već su registrirana 42 oboljela, izjavila je epidemiologinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr. Slavica Maris.

Iako je došlo do povećanja broja oboljelih u odnosu na prošlu godinu, dr. Maris je navela da epidemijsko širenje ove zarazne bolesti još nije zabilježeno. Doktorica Maris istaknula je da se ovo oboljenje vezuje za mlade od 15 do 25 godina, ali da se može javiti i u drugim uzrastima.

Pretpostavlja se da su osobe do 35 godina bar jednom došle u kontakt s Ebstein-Barrovim virusom (EBV) koji izaziva mononukleozu. Najugroženiji su učenici i studenti jer su u kolektivima-navela je ona.

Postoje četiri glavna simptoma na koja treba obratiti pažnju:

visoka temperatura, 38°C ili više
upaljeno grlo
otečene žlijezde na vratu
ekstremni umor.

Pojavi ovih glavnih simptoma često prethodi umor, bezvoljnost i glavobolja. Ova uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze je češća kod pacijenata uzrasta od 15 do 24 godine (kod male djece uglavnom prolazi neopaženo) i manifestira se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri sedmice, naslagama na krajnicima (angina), uvećanjem limfnih čvorova (limfnih žijezda) i povećanje jetre i slezene.

Neki pacijenti imaju biokemijske pokazatelje oštećenja stanica jetre, tzv. “testovi jetre” mogu biti deset puta veći od normalnih vrijednosti. Umor može trajati čak i mjesecima nakon što je infekcija izliječena.

(Danas)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *