SLAVNA RUSKA TRAVARKA TVRDI Ovo je najlekovitija biljka na svetu, “zbog nje nikad nisam otišla kod doktora, a imam 82 godine”

Pirevina, pirika, pir, pasja pšenica je poznata kao veoma rasprostranjen korov koji najčešće raste po njivama i voćnjacima uz kultivisane biljke. Međutim pirevina Elymus repens se može naći i na livadama, pašnjacima i u dvorištima. Ali ona nije samo dosadni korov već i cenjena kao prirodni lek.

Jedna izreka kaže: “Lekar leči, a pirak izleči.“ Pirevina se kao lek pominje u Hilandarskim spisima iz 16 veka. Raste do visine 1metra iz veoma rasprostranjene mreže horizontalnih rizoma. Sadrži karotene, belančevine, mineralne soli jabučne kiseline, askrobinsku kiselinu, vitamine A i B, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrži takođe etarska ulja, šećer i saponine.

Pirevina se koristi u narodnoj medicini za lečenje:

Bolesti bubrega (upale i sitnog kamenca)
Upalu mokraćnih puteva
Kao diuretik
Protiv upale sluzokože zeludca i creva
Za suljeve (hemoroide)
Za bolesti jetre
Za upalu prostate
Za reumu
Za giht
Za dečije gliste
Ima blago umirujuće dejstvo
Čisti krvne sudove
Čisti pluća od katara
Dobra je za dijabetičare
Za miome na materici
Za kožna oboljenja
Pirevina kao prirodni lek u vidu čaja

Recept:

Jednu kašiku rizoma pirevine preliti sa 2dl vode i kuvati dok uzavri. Zatim skinuti sa vatre i poklopiti. Ostaviti da stoji 30 minuta pa procediti i popiti. Piti tri puta na dan pre obroka nezaslađeno 30 dana.

Pirevina i miloduh pomažu kod artritisa i gihta
Ova cajna mesavina pomaže kod svih vrsta artritisa pa i gihta. Pravi se na sledeći način:

30 grama pirevine pomešati sa 10 grama miloduha. 4 kašike ove čajne mešavine preliti sa 1/2 litra provrele vode i ostaviti da stoji 8 sati. Zatim procediti i popiti u toku dana u tri jednake doze pre obroka. Piti do poboljšanja. Sok iscedjen iz korena pirevine odličan je prirodni lek za giht u vidu obloga.

Pirevina čisti krv
Način pripreme čaja:

Tri kašike izgnječenog korena pirevine staviti u jedan litar vode i kuvati poklopljeno dok voda pola ne uvri. Zatim procediti i popiti u tri jednake doze pre obroka. Terapiju sprovoditi 40 dana. Pirevina moćno deluje na izbacivanje toksina iz krvi i limfe i spada u odlične čistače organizma. Takođe je odličan čistač želudca i creva.

Pirevina i kopriva kao lek protiv osipa i ekscema

Pirevina i kopriva su odlična kombinacija za čišćenje krvi, pa dobro utiču na probleme sa kožom. Odličan su borac protiv ekscema i osipa a pozitivne rezultate daju i kod psorijaze.

Upotrebljava se na sledeći način:

Tri kašike čajne mešavine pirevine i koprive potopiti u 1 litar vode i ostaviti preko noći. Ujutru prokuvati pet minuta pa ostaviti poklopljeno 20 minuta. Zatim procediti i piti tokom dana u perkrvciiodu od mesec dana.

Pirevina i vino kao lek
Recept:

U 2 litra dobrog belog vina prokuvati 4 kašike pirevine da uzavri. Ostaviti da stoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procediti i piti dva puta dnevno po jednu čašicu od rakije ovog lekovitog pripravka. Blagotvorno deluje kod mokraćnih infekcija, bubrežnog i žučnog kamenca, bolesti jetre i žutice. Ovaj pripravak ne koristiti u slučaju visoke telesne temperature.

Pirevina za lek-kada je brati?

Lekoviti delovi biljke su koren i rizom. Vade se u kasnu jesen li rano proleće. Operu se od zemlje, osuše i iseckaju na male komadiće. Zatim se prosuše na promaji i čuvaju u papirnim ili platnenim vrećicama.pirevina

U slučaju da niste sigurni u prepoznavanje ove biljke, možete je i kupiti u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Pirevina se takođe može nabaviti u vidu ekstrakta u nekim dijetetskim proizvodima (blagotvorno deluje na lakše oblike dijabetesa).

Savet:

Pirevinu za lečenje koristite samo u preporučenim dozama da ne bi došlo do gubitka kalijuma iz organizma. Pirevina nije toksična ali je poželjno koristiti je u dogovoru sa svojim lekarom.

Da li ste znali?

Pirevinu pasu mačke i psi. Zato je u narodu zovu pasja pšenica. Ove životinje uz pomoć pirevine na prirodan način čiste želudac i creva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *