Sok snižava šećer u krvi za 15 minuta: Ovaj ukusni napitak nije samo za dijabetičare

Dijeta je vrlo važna za dijabetičare. Osim raznovrsnih pomno biranih namirnica, uživajte i u zdravim sokovima. Istraživanja pokazuju da cijeđenje nara može smanjiti šećer u krvi za samo 15 minuta.

Osobe s dijabetesom tipa 2 mogu ublažiti probleme s visokim šećerom u krvi ako unesu potrebne promjene u svoju prehranu. Prvi savjet je da ne propuštate tri obroka, jedite doručak, ručak i večeru svaki dan.

Trebali bi smanjiti unos šećera, soli i masti, ali im se ne savjetuje ograničavanje prehrane na nekoliko namirnica. Umjesto toga, jedite raznoliku hranu, uključujući voće, povrće, pa čak i hranu bogatu škrobom poput tjestenine. Mediteranska prehrana i DASH dijeta su prema mnogim istraživanjima najbolje dijete.

Kako biste izvukli maksimum iz voća, probajte sok od nara. Studija objavljena u British Journal of Current Nutrition pokazala je da može smanjiti razinu šećera u krvi u samo petnaest minuta.

U drugim skupinama studije ispitanici su jeli istu hranu i pili samo vodu ili neko drugo bezalkoholno piće, ali nisu primijećeni takvi učinci. Znanstvenici vjeruju da sok od nara utječe na metabolizam glukoze.

Njegov potencijal također se krije u ogromnom nizu antioksidansa. Jedna je teorija da se vežu za šećer, sprječavajući njegov učinak na razinu inzulina.

Podsjetimo, dijabetes tipa 2 nema uvijek očite simptome. Budite svjesni česte žeđi, umora, učestalog mokrenja, nenamjernog gubitka težine i rana koje mogu sporo zacijeliti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *