ŠTA ĆE SE DESITI AKO P0JEDETE BANANU NA PRAZAN ŽELUDAC: Više Vam Neće Pasti Na PametŠTA ĆE SE DESITI AKO P0JEDETE BANANU NA PRAZAN ŽELUDAC:

Banane su praktično voće: ogulimo ih u trenu, slatke su, zasite i daju nam puno energije. Pozitivno deluju na zdravlje, te stručnjaci savetuju da jedemo do tri banane dnevno.
Ali, ovo voće voće ima jednu malu manu! Ukoliko ih konzumiramo na prazan stomak, naglo će nam porasti šećer u krvi. Takođe, povećava nivo kiseline u telu. Dovodi i do umora.
Čak do 25 odsto banane sastoji se od šećera. Ako je jedete na prazan želudac, naglo će porasti nivo insulina, ali će jako brzo opet pasti. Tako će telo brzo nanovo razviti osećaj gladi, ako ne i snažan napad gladi.
U bananama se nalazi puno hranjivih materija kao što su vitamin B6 ili kalijum. Međutim, dobro se apsorbuju u telo ako ih konzumirate s drugim namirnicama.
Ako već želite da jedete bananu za doručak, pomešajte je s muslijem, orašastim plodovima i medom.
Koliko se voća preporučuje dnevno
Opšta preporuka je da se jedu dve do četiri porcije voća tokom jednog dana. Međutim, istraživanja pokazuju da većina osoba ne unese potrebnu količinu voća. – Kod zdravih ljudi je preporuka da konzumiraju što više različitog voća, jer svaka voćka ima drugačije fitonutrijente i antioksidante. Ipak, ako jedan dan želite da jedete samo banane bez kombinovanja sa drugim voćkama, i to je u redu. Međutim, kod osoba sa dijabetesom, preporučuje se voće sa nižim glikemijskim indeksom, pre svega bobičasto voće i citrusi – ističe Jovana Srejić Ferluga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *