Stavljanjem jednog ploda u vrećicu uz krumpir možete učinkovito spriječiti klijanje – skriveni trik koji je mnogima ostao nepoznat.

Stavljanjem jednog ploda u vrećicu uz krumpir možete učinkovito spriječiti klijanje – skriveni trik koji je mnogima ostao nepoznat.

Od ovog trenutka nadalje, bit ćete opremljeni znanjem da ispravite pogreške koje često činimo.

Kako biste spriječili često nicanje vašeg krumpira, postoji rješenje.

Iako smo skloni činiti vlastite pogreške, ići naprijed, vi ćete posjedovati znanje kako se nositi s njima.

Moguće je da bi ova informacija mogla zaokupiti vašu pozornost.

Napokon možete riješiti svoje brige jer vas ova stvar više neće brinuti.

Proces rasta krumpira uključuje pretvaranje škroba u šećer klijanjem. Tijekom zime i ranog proljeća, krumpir ima prirodnu sklonost rastu, što dovodi do brzog nicanja klica. Bez našeg znanja, čak i manje greške s naše strane mogu nenamjerno ubrzati ovaj proces, što rezultira bržim kvarenjem krumpira.

Uvjeti

Za optimalno skladištenje, preporuča se čuvanje krumpira na hladnom, tamnom i suhom mjestu (izbjegavajte ekstremnu hladnoću kako biste spriječili smrzavanje). Prije pohranjivanja, jednostavno uklonite prljavštinu ili prljavštinu rukama, bez pranja. Važno je zaštititi krumpir od izravne sunčeve svjetlosti. U slučaju da vam je krumpir omekšao, još uvijek ga možete koristiti tako da ga potopite u hladnu vodu 2 sata kako biste vratili čvrstoću i poboljšali okus. Zapamtite da uvijek odbacite sve zelene dijelove krumpira.

Priča oko jabuka

Jedna fascinantna metoda za odgađanje nicanja krumpira uključuje korištenje jabuke. Jednostavnim stavljanjem jedne jabuke u vrećicu pored krumpira, možete učinkovito spriječiti klijanje.

Srećom, istraživači su prihvatili izazov rješavanja ovog problema jednom zauvijek. Uvjeravamo vas da je metoda jabuke učinkovita, iako se mora pravilno izvršiti kako bi se izbjegle bilo kakve neželjene posljedice.

Prirodni proces sazrijevanja voća kao što su kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće uključuje oslobađanje plina etilena, koji je jedini biljni hormon koji postoji u plinovitom stanju. Ovaj plin ispuštaju plodovi dok su još ubrani i nastavlja se oslobađati tijekom procesa zrenja. Poznato je da jabuke oslobađaju plin etilen čak i nakon što su ubrane. Zanimljivo je da prisutnost plina etilena može imati inhibicijski učinak na klijanje krumpira. Do ovog fenomena dolazi jer plin etilen usporava proces klijanja. Vrijedno je spomenuti da se praksa branja voća u zelenom ili poluzelenom stanju ponekad koristi kako bi se olakšao transport, budući da to voće može nastaviti sazrijevati oslobađanjem plina etilena.

Jabuka
Na temelju ovih informacija, čini se da prisutnost etilena može ubrzati propadanje krumpira kada su u neposrednoj blizini ovog voća. Ipak, istraživanja su potvrdila da etilen može spriječiti nicanje krumpira, ali samo ako ga ima u minimalnim količinama.

U razdoblju od 24 sata jedan kilogram jabuka ispusti približno 1,7 ml etilena. Međutim, ta bi količina za krumpir bila pretjerana. Stavljanje jabuka u blizinu drugog povrća ubrzat će njihovo propadanje. Naprotiv, ako krumpir skladištite u nezatvorenoj vrećici ili posudi uz 1 ili 2 jabuke (ovisno o količini krumpira), oslobodit će se velika količina plina, učinkovito sprječavajući klijanje. To je zbog činjenice da plin može slobodno izlaziti iz spremnika ili vrećice..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *