STRUČANJACI OTKRIVAJU RIJEŠENJE ZA TRNJENJE, UKOČENOST RUKU I NOGU: Trebate samo konzumirate ovih 5 namirnica

KADA se osoba tek počne baviti sportom ili nekom fizičkom aktivnošću, ili je uzela dužu pauzu, može doći do ukočenosti. Obično ga osjećamo između osam i 24 sata nakon treninga, a uzrokom se smatra pojačan rad mišića.

Neugodan osjećaj možete umanjiti nekim trikovima, a među njima je i konzumacija određenih namirnica koje smanjuju šanse za utrnulost ruku i stopala.

Kajenski biber
Ovaj začin je vrlo koristan u oporavku nakon fizičkih aktivnosti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih analgetika jer može blokirati osjećaj boli.

Namirnice sa vitaminom C
Da bismo ubrzali oporavak, organizam moramo hraniti namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, posebno vitaminom C. Među brojnim namirnicama bogatim vitaminom C izdvajamo citrusno voće, jagode i brokoli.

Mlijeko
Mlijeko je idealno za obnavljanje energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje ukočenosti. Preporučuje se da popijete čašu mlijeka 90 minuta nakon završetka treninga.

Hrana sa taurinom
Taurin je aminokiselina koja se nedavno naširoko koristi za promicanje oporavka mišića. Nalazi se u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.

Kafa
Kafa je bogata fenolima i kofeinom, koji su ključni za blokiranje efekata adenozina. Ovaj spoj uzrokuje bol, a oslobađa se u upali uzrokovanoj oštećenjem mišića. Kafa će smanjiti bol i spriječiti ukočenost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *