Stručnjaci otkrili što je bolje, crveni ili bijeli krumpir: Velika razlika, a ovaj je zdraviji

Obje vrste krumpira obiluju ugljikohidratima, posebnom vrstom ugljikohidrata koji održava vaša crijeva zdravima.

Konzumiranje slatkog i bijelog krumpira također vam može pomoći da dobijete dovoljno kalija i vitamina C.

Po nutritivnom sastavu i nutritivnoj vrijednosti bijeli krumpir i batat vrlo su slični. Oba su bogata ugljikohidratima, kalijem i vitaminom C te sadrže oko 150 kalorija.
No, način na koji pripremate krumpir može utjecati na to koliko ova namirnica zapravo koristi vašem tijelu i zdravlju. Ipak, bolje je jesti pečeni i kuhani nego prženi krumpir.

probiotičke namirnice

Glavna razlika između ove dvije vrste krumpira je udio ugljikohidrata. Odnosno, prosječni bijeli krumpir sadrži 36,5 grama ugljikohidrata, a prosječni batat sadrži 33,9 grama ugljikohidrata. Osim toga, bijeli krumpir ima nešto više kalorija, 159 kalorija, dok crveni krumpir ima 151 kaloriju.

Jedna od najvećih prednosti slatkog i bijelog krumpira je ta što sadrže vrstu škroba koja je slična vlaknima i ugljikohidratima koje tijelo ne može probaviti. Ovaj škrob prolazi kroz želudac i tanko crijevo, a zatim počinje fermentaciju u debelom crijevu.

Fermentacija hrani dobre bakterije u vašim crijevima, zbog čega se krumpir svrstava u probiotičke namirnice. Ovaj proces pomaže razmnožavanju dobrih bakterija, čime se pobjeđuju loše bakterije i održavaju vaša crijeva zdravima.

Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni škrob u krumpiru može pomoći da se osjećate siti, spriječiti zatvor i smanjiti loš kolesterol.

Ako puno jedete pomfrit, evo što bi se moglo dogoditi.

Ima važnu ulogu u imunološkom sustavu

Krumpir je također bogat kalijem i vitaminom C, koji održavaju kožu zdravom, pomažu u metabolizmu proteina i igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu. Tu je crveni krumpir u blagoj prednosti u odnosu na bijeli jer sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih spojeva, ovisno o tome koliko je pigmentiran.

Ukratko, obje vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme ključan je za zdravlje vašeg krumpira. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija varijanta jer se u ovom slučaju krompiri prže na dosta ulja i onda se dosta posole, piše “Livestrong”.

Crveni krumpir možda ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali bijeli ili žuti krumpir bolji su izvor željeza i kalcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *