Svaka žena u menopauzi mora koristiti ovaj proizvod: spriječiti depresiju, znojenje, bol i infekcije (recept)

Menopauza je ključna faza u životu svake žene.

Menopauza je ključna faza u životu svake žene. Za to vrijeme jajnici prestaju proizvoditi estrogen i progesteron. Menopauza se obično javlja kod žena u dobi od pedeset ili više godina.

Postmenopauza je period od menopauze do kraja života žene. Od tog trenutka žena prestaje da ima menstruaciju.

Nije u pitanju samo meso: gvožđe, koje može da izazove slab imunitet i izazove bledilo i pospanost, takođe se nalazi u ovoj hrani
Žene u postmenopauzi su podložne određenim bolestima zbog smanjene količine hormona.

Srećom, postoji jedan začin koji može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i postmenopauze: kurkuma.

  1. Spriječite nastanak krvnih ugrušaka

Prva korisna svojstva kurkume tokom menopauze vezana su za kardiovaskularni sistem. Poznato je da na početku ovog perioda naša srca postaju krhka. Žena se prvi put susreće sa problemom krvnih ugrušaka. Iako postoje odgovarajući lijekovi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, ovi lijekovi često uzrokuju niz nuspojava. Kurkuma sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a upotreba kurkume nema štetnih posljedica.

  1. Bogat fitoestrogenima

Fitoestrogeni se dobivaju iz biljaka i djeluju slično estrogenu koji proizvodi tijelo. Jedna od prednosti kurkume je da ovaj začin sadrži velike količine fitoestrogena.

  1. Ublažite bol

Žene u menopauzi često imaju bolove u mišićima, glavobolje i osjetljivost u drugim dijelovima tijela.

Kurkuma može ublažiti bol uzrokovanu upalom. Ovaj začin djeluje kao prirodni analgetik. Zahvaljujući njemu, moći ćete funkcionirati bez uzimanja lijekova. Kurkuma je najbolji lijek za ublažavanje bolova poput migrene, grčeva i problema sa zglobovima.

  1. Borite se protiv depresije

Čak i žene koje su prirodno vesele mogu doživjeti depresiju tokom menopauze. Ako primijetite promjenu raspoloženja, zapamtite da vas kurkuma može razveseliti.
Kod nekih žena menopauza može uzrokovati ozbiljne promjene raspoloženja koje mogu postati psihološki problem. Druge žene ponovo postaju emotivnije i teško se prilagođavaju ovom novom periodu u životu.

Ako prolazite kroz menopauzu i osjećate sljedeće simptome: stres, stalni nagon za plačem, osjećaj niskog samopoštovanja, odmah poduzmite odgovarajuće korake i spriječite depresiju.

  1. Uklonite valunge

Valovi vrućine, ili naleti vrućine, su nešto što svaka žena doživljava tokom menopauze. Kada naglo udari toplotni talas, ženi će se povećati broj otkucaja srca i ona će početi da se znoji. Kurkuma je bogat izvor antioksidansa i fitoestrogena, koji se mogu boriti protiv valunga.

  1. Smanjite rizik od infekcija vagine i urinarnog trakta

Žene u menopauzi su podložne infekcijama. Kurkuma ima antibakterijska, antifungalna i protuupalna svojstva. Uz pomoć kurkume svaka žena može spriječiti ili potpuno izliječiti infekcije vagine i urinarnog trakta u menopauzi.

  1. Smanjite rizik od raka

Promjene u nivou hormona mogu uticati na razvoj raka dojke tokom menopauze. Jedno od ljekovitih svojstava kurkume i njenih fitoestrogena je da mogu smanjiti vjerovatnoću raka dojke.

Učinak kurkume može se objasniti njenom sposobnošću da spriječi reprodukciju stanica raka. Zbog toga se preporučuje da ljudi koji se bore protiv raka redovno konzumiraju kurkumu.

Kurkuma također može spriječiti mučninu uzrokovanu kemoterapijom.

Kako koristiti kurkumu

Svako jutro pomiješajte 1 kašičicu kurkume sa čašom vode i popijte na prazan želudac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *