Svaki voćar strahuje od kasnih mrazeva: Evo kada i zašto farbati svoj voćnjak

Svaki voćar strahuje od kasnih mrazeva: Evo kada i zašto farbati svoj voćnjak
Ovih se dana mnogo govori o mogućnosti kasnih mrazeva jer imamo prilično proljetnu veljaču. Znamo da je baka Marta jako pričljiva i da nas smiruje, svi voćari je se najviše boje.

Zašto se drveće pomiče?

Bojanjem vaših voćaka sprječavate pucanje i cijepanje kore do čega može doći tijekom zime kada su izložene ekstremno niskim noćnim temperaturama i jakom dnevnom suncu. Bijela boja kojom je prekriveno drvce omogućuje refleksiju svjetlosti i reflektira sunčeve zrake, pa se bojanjem drvca može smanjiti naglo zagrijavanje kore biljke ujutro i usporiti kretanje vegetacije za nekoliko dana, što se također očekuje da će se dogoditi ove godine.Kasni proljetni mraz.

To je posebno važno za koštičavo voće (marelice, šljive, breskve, trešnje) jer je posebno osjetljivo na pucanje i ima mnogo manje šanse da preživi ako se ne lakira.

Učinak izbjeljivanja također je odličan zbog visoke temperature koja može uzrokovati opekline pri jakom suncu, a štiti ga i od raznih glodavaca, poput miševa i zečeva, koji zimi mogu napasti stablo. Oštećenje kore stabla .

Napravite vlastitu boju za bojanje drveća

Za pripremu mješavine lipe može se koristiti hidratizirano ili živo vapno (uglavnom se preporučuje hidratizirano vapno). Dodatno, osim osnovnih sastojaka, u mješavinu možete dodati i plave koštice ako dosad niste pili blue splash, piše Agromagazin.

Napominjemo da količine sastojaka možete prilagoditi ovisno o broju voćki koje planirate slikati, ali važno je da omjeri sastojaka ostanu isti.

Voćna mješavina limete – s gašenim vapnom

Potrebno je:

– 5 kg hidratiziranog vapna – u obliku tijesta ili vapna u prahu

– 500 g kuhinjske soli

– 0,5 kg sumpora u prahu

– 8-10 litara vode

– 100 g plavog kristala

Pripremiti:

Ulijte vapno u plastičnu kantu od 15 litara i dodajte sumpor, sol i plavi kamen. Miješajte drvenom kuhačom, pa postupno dodajte vodu uz lagano miješanje. Sve sastojke dobro promiješajte i ostavite najmanje dva dana. Što duže stoji, to će smjesa postati ljepljivija. Prije upotrebe smjesu je potrebno nekoliko puta filtrirati.

recept za živo vapno

Potrebno je:

– 5 kg živog vapna

– 500 g kuhinjske soli

– 250 g sumpora u prahu

– voda

Pripremiti:

Najprije vapno treba ugasiti i ostaviti da odstoji nekoliko dana. Zatim dodajte sol i sumpor i dobro promiješajte. U smjesu dodajte vode u količini da smjesa bude nešto gušća od mlijeka. Ako farbate raspršivačem, smjesu ćete morati dodatno razrijediti. Ostavite da odstoji najmanje dva dana prije nanošenja kako bi se omogućilo bolje prianjanje na koru i procijedite prije upotrebe.

Hidratizirano vapno za voćke

Hidratizirano vapno koristi se za zidnu obradu i premazivanje voćaka. To je bijeli prah koji se dobiva miješanjem vapna s vodom.

Sumpor može izbijeliti voće

Sumporni prah je žute boje i jedinstvenog mirisa. Može se kupiti u poljoprivrednim apotekama.

Vrijeme je za bojanje voća

Za bojanje drveća u jesen i zimi preporuča se nanošenje 2 do 3 puta – samo kada je temperatura iznad 0 stupnjeva Celzijusa, najbolje po sunčanom danu, kako bi se smjesa dobro osušila (u suprotnom će se sloj vapna smrznuti i odvojiti). od drveta). Najbolje vrijeme za bojanje je kraj studenog i početak prosinca kako biste svojim voćkama dali svježi sloj boje prije nego što dođu niske temperature.

Koristite deblji kist ili valjak za bojanje, radeći od vrha stabla prema dolje dok se vapno razlijeva. Važno je popuniti sve pukotine u kori. Kod starijih voćki bojite samo deblo.Kod mlađih voćki preporuča se bojati cijelo stablo kao i grane i ramenice počevši od debla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *