Svakog jutra popije čašu suvih šljiva na prazan stomak: niko nije znao da će se ovo dogoditi

recept:
Svake večeri prelijte šest šljiva sa 100 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji deset minuta. Za to vreme u činiju dodajte dve kašike valjanih zobi, jednu kašiku mlevenih lanenih semenki i jednaku količinu kakaa.

Ulijte još 300 ml kefira i dobro promiješajte. Šljive nasjeckajte i dodajte u prethodnu smjesu, pa smjesu stavite u hladnjak preko noći i ujutru popijte na prazan stomak.

Nakon mjesec dana pijenja ovog napitka izgubit ćete tri do pet kilograma, počevši od struka.

Ne samo da ćete smršaviti, već će i vaš ten biti ljepši, a kosa i nokti jači

Suhe šljive sadrže u suštini iste vitamine i minerale kao i svježe šljive. Međutim, mnoge studije su se fokusirale na šljive kada su pokušavale da potvrde pozitivne efekte njihove konzumacije. Evo nekih od potencijalnih zdravstvenih prednosti konzumiranja šljiva koje potkrepljuju istraživanja:

Poboljšajte zdravlje gastrointestinalnog trakta
Suhe šljive su dobar izvor nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva, dok rastvorljiva vlakna pomažu u regulaciji probave i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati rad crijeva. Jedenje jedne ili dvije suhe šljive može nam pomoći da održimo zdrav gastrointestinalni trakt kroz redovno pražnjenje crijeva.

Podržava zdravlje kostiju
Prema kliničkim studijama, antioksidativna i protuupalna svojstva suhih šljiva pomažu u sprječavanju gubitka koštane mase i održavanju zdrave gustine i formiranja kostiju. Viši nivoi vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *