SVE VIŠE MLADIH SE JAVLJA HITNOJ POMOĆI: Glavni problem je srčani udar, JEDAN SIMPTOM JE ALARM

Doktorica Ivana Stefanović s Hitne pomoći otkriva zašto pacijenti zovu.

Beogradska Hitna pomoć jučer je primila poziv o dvoje mladih pacijenata sa sumnjom na srčani udar. Liječnica beogradske Hitne pomoći Ivana Stefanović rekla je za RTS da su mladi javljali centrali simptome infarkta, upozoravajući da je potrebno odmah pozvati liječnika i ne negirati simptome.

“Imamo dva vrlo mlada pacijenta, 43 i 44 godine. Prvo je došla bol u prsima, zatim vrtoglavica, mučnina. Izgledalo je kao akutni koronarni sindrom i nadali smo se da će biti puno diferencijalne dijagnoze, pa se nadamo da neće. Ako je tako Važno je da dođemo na vreme i da pacijent prepozna simptome“, rekao je dr Stefanović i pozvao građane da ne negiraju te simptome i da razmisle kako će se oni razvijati.
“Prvi put treba jasno razlučiti je li bol u prsima posljedica ishemijske bolesti srca ili nekog drugog benignog stanja, ali dok se to ne dokaže, ponašamo se kao da je to najgora dijagnoza s najvećim posljedicama”, dodao je dr. Stefanović.

Kada je riječ o simptomima na koje treba paziti, Stefanović kaže da se bolovi u prsima mogu širiti u lijevu ruku, između lopatica i do čeljusti.

“Ali kod ovakvih mladih to je popraćeno vrtoglavicom i mučninom. Često imamo slučajeve da pacijenti i ne pomišljaju da je zbog toga srčani udar, pogotovo žene. Kod njih se to manifestira umorom i bolovima u trbuhu, simptomima u crijevima, Ponašamo se kao da se ništa nije dogodilo, a onda bi moglo biti kasno dok mi stignemo”, rekao je dr. Stefanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *