Svi koji uzgajaju jagode trebali bi znati ovo: najbolji savjeti za odličnu berbu – možete ih i prodati!

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Rosaceae (Rosaceae). Plod sadrži oko 60% vode, do 12% šećera i 24-97 mg% vitamina C. Cvjetaju nekoliko puta godišnje i služe kao indikatorske biljke za testiranje virusa.

Agroekološki uslovi za uzgoj jagodetemperaturuTemperatura smrzavanja jagoda je -15°C do -18°C. Bez snježnog pokrivača, posebno kada se otapa u kasnu zimu, mogu uticati i temperature od -5°C do -7°C. Cvjetovi jagode smrzavaju se na -2 °C. Tokom vegetacije, optimalan rast se javlja na temperaturi od 20 – 24 °C (optimalna temperatura je 23 °C).

vodeZbog nedovoljne vlage u zemljištu, korijenski sistem na površini tla je nedovoljno razvijen, na stablima se ne formiraju grane, pa se smanjuje bujnost i plodnost, a plodovi su sitni i lošeg kvaliteta. Budući da zasadi jagoda imaju vrlo gustu strukturu i velike listove, tlo mora sadržavati 75 – 80% vlage. Zahtevaju navodnjavanje na početku cvetanja, tokom zrelosti i na kraju svih berbi.

tloNajbolja je pješčana glina i zemlja bogata organskom tvari (humus). Tlo mora biti dovoljno duboko i dobro drenirano. Optimalni raspon kiselosti je pH 4,6 – 6,4. Loši rani usevi za jagode su grašak, paradajz, beli krompir, rotkvice i kukuruz jer svi imaju iste štetočine.

Odabir lokacije za sadnju plantaže jagodaNajpovoljnije lokacije za jagode su one koje su zaštićene od vjetra i akumulacije hladnog zraka. Za ranozrele sorte najbolje su južne oblasti, gde ne nastupaju kasni prolećni mrazevi, jer u južnim predelima plod sazreva oko 10 dana ranije nego u severnim. Sjeverne i istočne lokacije treba koristiti za područja srednjeg rasta, a sjeverne i nizijske lokacije za kasnorastuća područja, jer obično cvjetaju kasnije i ne prijeti opasnost od kasnih proljetnih mrazeva.

Priprema tla za sadnju jagodaPoboljšati strukturu tla, ukloniti korov, ispustiti vodu do dubine od 30 cm i izravnati je. Prije oranja, ako je plodnost tla nedovoljna, može se dodati oko 15 do 20 tona/ha stajnjaka. Ako je tlo siromašno humusom, potrebno je uneti 30-40 tona/ha stajnjaka ili u prve dvije godine saditi i zaorati zelenu gnojidbu. Prilikom nanošenja organskog đubriva dodati azot, fosfor i kalijum 5:20:305 300-600 kg.

Razmnožavanje jagodaJagode se mogu razmnožavati sjemenkama, cijepljenjem, podjelama i reznicama. Posijajte sjeme u vrtnu zemlju s dodatkom pijeska i komposta i počeće da klija nakon 12-15 dana. Jagode se mogu vakcinisati kada je potrebno otkriti prisustvo virusnih bolesti. Grmovi su podijeljeni na sorte sa krupnijim plodovima i necvjetajućim velebiljima. Razmnožavanje reznicama je najčešći način razmnožavanja jagoda. Obično se na svakoj stabljici (nodija) vrijeska razvijaju adventivni pupoljci, koji izrastu u drvo s listovima i korijenjem, sadnicu.

Sadni materijal jagodaSadnice treba da budu sveže, zdrave, sa dobro razvijenim korenovim sistemom i sa najmanje 3 – 5 dobro razvijenih listova. Prije sadnje, lisne žile sadnica se skraćuju i natapaju u mješavinu zemlje i kravljeg gnoja ili hormona radi boljeg ukorjenjivanja. Za ljetnu sadnju koriste se jednogodišnje sadnice koje se sade krajem jula.

Uzgoj plantaže jagodaU vjetrovitim područjima zimi ili u proljeće i ljeto, vjetrootporne pojaseve treba postaviti na 120 do 200m. U tu svrhu najbolje se pokazuju trešnje, šljive, ribizle, suncokreti i kukuruz. Plodored zavisi od više faktora i može biti 3,5 ili 8 godina.

Jagode se sade u redove sa razmakom od 60 cm između redova i 30 cm između redova. Između redova postoje plitki rovovi za navodnjavanje. Voda se pušta u sve brazde prije žetve, a naizmenično jedna u drugu tokom žetve kako bi berači mogli proći kroz suhe brazde.

Jagode se mogu posaditi u gredicu širine 50 cm ili na humku od 20 cm i prekriti crnom folijom.

Prednosti uzgoja na foliji:

Pošto je neproziran za svetlost, sprečava rast korova.Održava fizičku strukturu tla sprečavajući kišnicu da zbije tlo.Tlu dodaje toplinu i vlagu.Prinos jagode se povećava za 20-30%.Poboljšava kvalitet ploda jer je manje truljenja, a boja je intenzivnija.Sprečava truljenje voća jer neće ležati na zemlji.Ubrzava sazrevanje plodova za 3-4 dana.Uštedite vrijeme na uklanjanju korova, sadnji u redove, zalivanju jagoda i berbi voća.Pošto je tlo prekriveno folijom, to otvara put za uzgoj jagoda. Otvorene rupe, odnosno rupe širine 4 – 5 cm, sa razmakom od 35 – 40 cm između redova i 20 cm između biljaka u svakom redu. Period sadnje pokrivenih jagoda je od sredine jula do sredine septembra.

Održavanje plantaže jagodaNjega jagoda na foliji sastoji se od prihranjivanja kroz listove (folijarna prihrana) 4-5 puta u toku vegetacije. Voda prskanjem (kišnica) ili površinski sistem kap po kap. Očistite korov iz prostora između redova, a zatim prekrijte malčom (najčešća pšenična slama).

Berba i skladištenje jagodaSorte s mekim plodovima beru se prije nego što su potpuno zrele, a tvrdoplodne se beru kada su potpuno zrele. Berbu treba obaviti ujutro nakon pada rose i popodne kada je intenzitet sunčevog zračenja nizak, a plodovi ohlađeni. Trajanje berbe zavisi od sorte, ali u prosjeku se bere svaki drugi dan. Pakuju se u male otvorene plitke sanduke i čuvaju u skladištima na temperaturi od 0°C.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *