Voće koje svi žele je po neverovatnoj ceni: možete ga sami uzgajati – samo seme

Možete uzgajati vlastiti avokado – evo kako!

Avokado je sve popularniji, posebno među onima koji se bore s kilogramima. Njegov egzotičan okus i nutritivni sadržaj čine ga sve popularnijom namirnicom, ali prepreka je visoka cijena.

Ako imate barem neke vrtlarske ambicije, pokušajte sami uzgajati. Treba vam samo jedno sjeme, ali nije loše odvojiti dvije ili tri sjemenke i isprobati oba načina sadnje.

Društvenim mrežama već duže vrijeme kruži savjet da se sjemenke avokada do pola potopi u teglu napunjenu vodom. Da bi okrugle sjemenke ovako plutale, potrebno je da u sredinu zabodete tri čačkalice. Idealna ravnoteža se postiže kada se drugi kraj čačkalice nasloni na ivicu tegle.

Preporučuje se da prethodno uklonite film sa sjemena. Treba izbjegavati pukotine na površini dlake, jer postoji opasnost od lomljenja sjemena ako se čačkalica ubode direktno u njih. Stavite teglu negdje na umjerenu temperaturu i strpljivo sačekajte.

avokado

Nakon osam sedmica primijetit ćete da se korijenje razvija sa dna sjemena i izdanke izbijaju iz vrha. Pričekajte da se razviju barem dva do tri uska lista, a zatim pažljivo posadite proklijali avokado u zemlju. Koristite običnu mešavinu za saksije, ali pazite na izdanke i korenje.

U narednih nekoliko dana lagano pritiskajte zemlju i obilno zalijevajte. Ne zaboravite da vaš avokado do nedavno nije živio u vodi. Zato očekujte da će biljka nekoliko dana nakon presađivanja malo “pokleknuti”, ali onda početi da se oporavlja. Zatim razrijedite i zalijte uobičajenom brzinom.

Mnogi vrtlari koriste i uobičajenu metodu klijanja – stavljanje sjemena direktno u zemlju. Tada je vrijeme nicanja nešto duže, ali sadnice mogu niknuti mnogo ranije jer nakon presađivanja nema “perioda bolesti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *