ZA UMORNE NOGE, PROŠIRENE VENE I HEMOROIDE! Napravite DOMAĆU TINKTURU od kestena i OČISTITE KRV

Ništa ne podsjeća na jesen više nego miris vrućih kestena. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena, a uopšteno se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena, dok obični divlji kesten posjeduje ljekovita svojstva, ali je nejestiv.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih tinktura.

Odlično djeluje kod reume, upale stomaka i crijeva, varikoznih vena, bolova u mišićima, opekotina, smrzavanja ili poboljšavanja cirkulacije krvi.

Pogledajte kako se lako može napraviti kod kuće.

Kesteni nisu samo prelijepi, već su veoma zdravi. Pogledajte kako da napravite tinkturu kestena.

Recept za tinkturu kestena – sastojci:

50 g suhih cvjetova kestena (ako nemate ubrane u proljeće, možete ih nabaviti u biljnoj prodavnici),
50 g sušenog ili 100 g mladog nezrelog kestena
1 litar votke
Tinktura od kestena – priprema

Kestenje narežite ili isjeckajte na manje komade. Lišče se drobi prstima i stavlja u veliku (oko 1,5 l) teglu. Ulijte litar votke preko kestena i ostavite dvije nedelje (10-14 dana). Svakih nekoliko dana protresemo teglu tako da se sastojci pomiješaju. Nakon dvije nedjelje, procijedite sadržaj kroz gazu i sipajte u tamnu staklenu bocu. Tinkturu kestena čuvamo na tamnom i hladnom mjestu, najbolje u frižideru.

Tinktura od kestena – upotreba:

Tinkturom od kestena možete privremeno tretirati oticanje, varikozne vene i hladna stopala. Za želudac ili jačanje krvnih sudova – maksimalno 30 kapi dnevno. Prije upotrebe tinkture vrijedi se posavjetovati sa ljekarom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *