Zaboravite jogurt: ovi proizvodi su najkorisniji kada smo opečeni na suncu

Sunčanje i plivanje, boravak u prirodi ili rad u bašti su neke od najčešćih ljetnih aktivnosti koje vas mogu izložiti UV zracima. Čak i uz sve potrebne mjere zaštite, nezgode se dešavaju, a kada zbog nepažnje dođe do opekotina od sunca, najbolje je znati šta će vam najviše pomoći, a šta nikako.

Ako pitate svoje majke i bake kako liječiti kožu opečenu suncem, vjerovatno ćete dobiti odgovor – jogurt. Internet zajednica će vam dati slične odgovore, njihovi favoriti su majonez i pavlaka. Šta zapravo najbolje radi da ohladi i umiri opečenu kožu i ubrza proces zarastanja?

Za odgovore na ova pitanja Huffington Post se obratio dermatolozima, koji su predložili proizvode koje možete kupiti u apoteci bez recepta, kao i praktične alate, od kojih neki slijede mamin i bakin savjet.

Mrzimo pričati o ljetnim nevoljama, ali želimo da ih se zauvijek riješimo: ovo su najbolji savjeti za sprječavanje trljanja butina
crvenilo i štucanje

Mrzimo pričati o ljetnim nevoljama, ali želimo da ih se zauvijek riješimo: ovo su najbolji savjeti za sprječavanje trljanja butina
Zaboravite na suhu i oštećenu kosu: Ovo su najbolji savjeti za ljetnu njegu kose i odlične ideje za frizure koje možete nositi svaki dan
ljeto se vratilo

Kako bi smanjili upalu i nelagodu povezanu s opekotinama, dermatolozi preporučuju uzimanje lijekova protiv bolova iz porodice nesteroidnih protuupalnih lijekova. To uključuje ibuprofen, naproksen ili aspirin, koje možete lako pronaći u ljekarnama.

NSAIL najbolje djeluju odmah nakon pojave opekotina od sunca. Međutim, osobe sa problemima s bubrezima ne bi trebale uzimati ove lijekove bez konsultacije sa svojim ljekarom.

Nanesite hladno mlijeko na kožu
Zapravo, prijedlozi majki i baka su razumni, ali dermatolozi preporučuju hladno mlijeko. Proteini u hladnom mlijeku pomažu u smirivanju upale kože i opekotina. Osim toga, mlijeko sadrži mliječnu kiselinu, koja može nježno pilingirati i pomoći u uklanjanju opečene kože koja se ljušti.

Da biste efikasno koristili hladno mlijeko za liječenje opekotina od sunca, dermatolozi preporučuju da se u njega natopi mekana krpa i stavi je na područje opečene kože.

hidrokortizon krema
Ako tražite efikasan proizvod za sunčanje bez recepta, dodajte hidrokortizon kremu na svoju listu za kupovinu. Ovaj lokalni steroid uklanja crvenilo pri svakoj upotrebi. Dermatolozi preporučuju nanošenje tankog sloja ove kreme dva do tri puta dnevno tokom jedne sedmice, što će pomoći u ublažavanju upale kože.

Međutim, trebali biste koristiti ove kreme s oprezom i pažljivo pročitati tvrdnje o proizvodu, jer ako pronađete benzokain na listi sastojaka, možete, kao što to rade neki korisnici, dodatno iritirati svoju kožu ili izazvati neželjenu alergijsku reakciju.

hladan oblog
Osjećaj peckanja ili peckanja povezan s opekotinama od sunca također se može ublažiti upotrebom hladnih obloga. Dermatolozi objašnjavaju da osim što hladi zapaljenu kožu, voda može privremeno ublažiti bol širenjem temperaturnih impulsa, čime odvraća pažnju od nerava koji nose bolne pulseve.

Pakovanje crnog ili zelenog čaja
Crni i zeleni čaj su odlični i praktični tretmani za opekline jer sadrže tanine i prirodne polifenole koji imaju protuupalna svojstva. Tanini pomažu u smanjenju upale i otoka povezanih s opekotinama i omogućavaju im da se efikasno ohlade.

Sačekajte da se crni ili zeleni čaj ohladi (možete koristiti kockice leda da ubrzate hlađenje), a zatim navlažite meku krpu i nježno je stavite na opečenu kožu.

Aloe vera također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u liječenju opekotina. Ova biljka ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila, otoka i bolova i može ubrzati zacjeljivanje blagih do umjerenih opekotina, zahvaljujući spoju koji zovemo aloin. Držanje gela aloe vere u frižideru pružiće bolji osećaj hlađenja koži.

Međutim, aloe vera, prirodni biljni sastojak, može uzrokovati alergijski kontaktni dermatitis, pa je testirajte na zapešću prije nego što je općenito koristite na opečenoj koži. Isto tako, ako u ljekarni kupite gotov proizvod koji sadrži aloe veru, uvjerite se da ne sadrži alkohol. Jer čak i sadržaj alkohola može izazvati peckanje i iritaciju.

Povećajte unos vitamina D
Možda znate da uzimanje suplemenata vitamina D može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, ali možda ne znate da se može koristiti i za ubrzavanje procesa zacjeljivanja opekotina, posebno u visokim dozama.

Studija iz 2017. objavljena u Journal of Research in Dermatology pokazala je da uzimanje visoke doze vitamina D u roku od sat vremena nakon opekotina može smanjiti crvenilo, oticanje i upalu. Manje oštećenja epidermalnih struktura također su primijećeni kod učesnika studije koji su uzimali veće koncentracije vitamina D.

Izbjegavajte brisanje alkoholom
Iako isparavanje alkohola za trljanje (izopropil alkohola) može ohladiti upaljenu kožu, preparati na bazi ovoga ne bi se trebali koristiti kod opekotina jer uklanjaju prirodna ulja s kože. Uklanjanjem ulja koža postaje suva, što na kraju pogoršava stanje kože.

Izbjegavajte korištenje putera i vazelina, posebno na koži s mjehurićima
„Iskusniji“ bi mogli predložiti upotrebu putera, i dok ovo u početku može izgledati kao umirujuće iskustvo, puter zapravo može „ugušiti“ kožu, zadržavajući tjelesnu toplinu. Ovo može pogoršati postojeću upalu, posebno ako vam koža dobije mjehuriće, i otežati zacjeljivanje opekotine.

Slično kao i puter, vazelin treba izbjegavati jer također može ugušiti kožu i zarobiti tjelesnu toplinu u njoj.

Ne zaboravite: prevencija je uvijek ključna
Zapamtite, prevencija je uvijek najbolja linija odbrane od opekotina i oštećenja kože.

Ako morate biti na otvorenom, obavezno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od najmanje 30 i nosite zaštitnu odjeću dugih rukava i visokog ovratnika.

Nošenje šešira sa širokim obodom kada ste u pokretu također je efikasno jer štiti vrat i glavu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *