Zašto žene starije od 50 godina često imaju naduvene stomake: Ginekolozi govore – evo šta treba da znate

Nadutost u menopauzi je anksioznost s kojom se suočavaju mnoge žene – evo kako je možete riješiti prirodnim putem!

Nadutost je anksioznost s kojom se suočavaju mnogi ljudi i može imati različite uzroke – lošu ishranu, hranu koja uzrokuje nadimanje, nedostatak aktivnosti, jedenje brze hrane, stres, netoleranciju na određenu hranu itd. Međutim, hormoni takođe igraju ulogu u nadimanju, zbog čega mnoge žene doživljavaju nadutost tokom menopauze.

Estrogen i progesteron su dva glavna ženska polna hormona, a kada uđete u menopauzu, ovi nivoi fluktuiraju, što može izazvati neke štetne efekte na organizam. “Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena osjeća naduto”, objašnjava dr. Wendy Trubow za mbg. “Uobičajeno, kada žene uđu u menopauzu, osjećaju nadimanje zbog nižeg nivoa progesterona, pa preporučujemo da provjerite svoje nivoe”, dodaje ona.

Svaka neravnoteža i promjene u hormonima mogu uticati na zdravlje. „U početku, smanjenje i prestanak ovulacije rezultira smanjenjem progesterona, nakon čega slijede fluktuacije nivoa estrogena, što na kraju rezultira smanjenjem estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, kaže ginekolog Eden Fromberg.

Kao rezultat toga, višak tekućine ostaje zarobljen u tijelu, uzrokujući nadutost. Postoji nekoliko načina da smanjite osjećaj nadutosti tokom menopauze i potaknete eliminaciju viška vode – potpuno prirodno:

  1. Pijte više vode – Ako vaše tijelo zadržava vodu, to može biti znak da trebate piti više vode, a ne manje. “Unos tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti neće rešiti probleme sa zadržavanjem tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti može uticati na varenje, pogoršavajući nadimanje”, napominje Froberg.
  2. Oprezniji pristup ishrani – „Prerađena hrana, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate mogu doprineti nadimanju. Mikrobiom creva se sastoji od imunog sistema. Osjetljivog sastava organizama, oni oblažu naša tijela.” Fromberg objašnjava: “Crijevna flora su esencijalni mikroorganizmi koji su posebno osjetljivi na šećer, slatkiše i rafinirane ugljikohidrate. ” Možete smanjiti unos slatkiša i prerađenih grickalica i zamijeniti ih sastojcima bogatim probioticima poput jogurta, fermentirane hrane poput kimčija, pa čak i kiselog kupusa.
  3. Uzimajte probiotike – Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanih suplemenata je još jedan način da svojim crijevima date ono što im je potrebno.
  4. Smanjite stres – Stres također može uzrokovati nadimanje, a osjećaj preopterećenosti kontrolom svaki dan može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. “Jajnici se snabdijevaju krvlju i živcima preko nadbubrežnih žlijezda, a ove endokrine strukture su i hormonski i strukturno osjetljive na međusobne procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlijezde postaju osjetljivije na stres zbog nedostatka ‘podrške .'” Iz jajnika”, rekao je Fromberg.

Redovno vježbanje, dobar san, vježbe disanja, odmor i oporavak – sve su to odlični načini za ublažavanje stresa i očuvanje zdravlja. Iako je povremena nadutost potpuno normalna, ako potraje čak i nakon promjene zdravog načina života, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o drugim mogućnostima liječenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *